Közgyűlés

2023.12.05. 16:12

A Siklósi úton építene új plázát egy német cég

A Siklósi úton, a Tüskésréthez közel lévő élelmiszeráruház mellett tervez bővíteni az egyik német kereskedelmi vállalat – derült ki a keddi közgyűlésen.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A nemzeti oldalt előzetesen azonban nem tájékoztatta a baloldali városvezetés, holott komoly kihatása lehet az építkezésnek a város élhetőségére is.

A létesítmény nagyjából 5000 négyzetméteres lenne és a vállalat illetékese szerint fenntarthatósági szempontokat figyelembe venné. A pláza egyfajta családi, szabadidős parkként is funkcionálna, igaz, ezzel a közelben lévő városi, tüskésréti tónál lévő szabadidőpark egyfajta konkurenciája lenne.

A cég a Siklósi úton a bekanyarodáshoz új csomópontot is építene, valamint bicikliutat is hozna létre, valamint a parkolókat is kialakítana.

Ennek kapcsán a képviselők a már felvették, hogy a belvárosban komoly problémákat szült az ottani beváráslóközpont, ezért felhívták a figyelmet, hogy ezzel a Siklósi úton fokozottan érdemes foglalkozni.

Az építkezéshez úgynevezett településrendezési szerződést kötnek a várossal, mivel a kiszemelt terület szabályozás szerinti beépíthetősége nem teszi lehetővé a fejlesztést. Ha minden jól megy, akkor akár már 2025 őszére elkészülhet a beruházás.

A plázaépítési terv azt is bizonyítja, hogy a vármegyeszékhelyen is talál akkora vásárlóerőt a vállalat – a kormány gazdaságpolitikája elleni baloldali hangulatkeltés ellenére is –, hogy szerintük a több milliárdos fejlesztés nemcsak megtérül, hanem profitot is termel majd.

Az egyik baloldali, momentumos képviselő be is ismerte, hogy azért is örül a fejlesztésnek, mert látszik, hogy van kereslet Pécsen.

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy eddig nem derült ki, hogy mit is szeretne a vállalat, mert egy szóbeli prezentációból értesültek róla, miközben számtalan probléma is felmerülhet a fejlesztés kapcsán, ami a város és a városrész élhetőségére is kihatással lehet.

Ruzsa Csaba alpolgármester ezt követően azt mondta, hogy tudomása szerint az ügyet korábban tárgyaló bizottsági ülésen nem volt a nemzeti oldal részéről kifogás.

Csakhogy kiderült, Ruzsa Csaba arra a jobboldali képviselőre mutogatott, aki már hetek óta súlyos betegség miatt kórházban van, így nem is tudott volna részt venni az ülésen.

Ruzsa egyébként valamiért rendkívül módon ragaszkodott a fejlesztéshez, még az elnapolást is elvetette. Péterffy Attila pécsi polgármester szerint pedig abban a városrészben „hiányzik egy pláza". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában