TOP 100

2023.12.15. 15:49

Mesterséges intelligencia: ez a jövő, nem a Terminátor

Érdekfeszítő előadások hangzottak el pénteken a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Dunántúli Napló, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) közös TOP 100 kiadványának bemutatóján, amely a vármegye gazdasági teljesítményét, a legnagyobb vállalkozások szereplését elemzi.

Balikó Gergely

Herbály István matematikus, a Contrall Kft. ügyvezetője a mesterséges intelligencia alkalmazhatóságáról értekezett, számos, eddig szélesebb körben kevésbé tudott részletet is megosztva hallgatóságával.

Mint kifejtette, ugyan a mesterséges intelligenciát (MI), angolul Artificial Intelligence-t (AI) az 1960 -as évek óta fejlesztik, az csupán az elmúlt egy évben került be a köztudatba, jórészt a ChatGPT-nek köszönhetően. Azt, bár sokan használják, kevesen értik annak működési elvét, és sokszor irreális elvárások vagy félelmek is kapcsolódnak hozzá, amivel kapcsolatban a félreértéseket is eloszlatva Herbály István kifejtette: a ChatGPT statisztikai alapon működő szoftver, amely matematikai műveleteket végez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a ChatGPT nem arra van és nem arra készült, hogy „szakértői rendszer” legyen, hanem szöveggenerálásra találták ki. Egyúttal hangsúlyozta, hogy éles különbség van a szöveg és tartalomgenerálás között. A generált szöveghez adatok szükségesek, azok pedig még mindig az embertől jönnek.

Herbály István főként a fiatalabb korosztályokat figyelmeztetve hosszasan beszélt arról, hogy az MI nem helyettesíti a tudást. Eddig ugyanis az látható – vélekedett –, hogy annak a játékokon és a szórakoztatáson kívüli alkalmazása még kevésbé elterjedt. A szakember az MI cégek által történő tömeges alkalmazásának hiányát azzal indokolta, hogy egyelőre a valós üzleti érték hiányzik belőle. A mesterséges intelligencia tömeges alkalmazásában áttörés ugyanis akkor várható, ha „lesz mögötte üzleti igény, és megtérülés” – prognosztizált a szakember.

A földtől elrugaszkodott félelmek és elvárások helyett Herbály István már jelenleg is alkalmazott gyakorlatokat is ismertetett, példája alapján ráadásul mindezekért nem is kellett messze menni, mindössze Bólyig. A Terrán Tetőcserép Gyártónál – derült ki a szakember elmondásából – kis MI-alapú alkalmazások vizsgálják a legyártott cserepeket minőség-ellenőrzési szempontból. Ezt az alkalmazást arra tanították meg, hogy felismerje és az alapján keresse a repedéseket a termékeken.

Herbály István szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása kapcsán az ilyen „kis” applikációkban és alkalmazásokban van a jövő. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy szerencsére nem a Skynetben és a Terminátorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában