Kockázat

2024.01.13. 14:40

Tűzifával csalnak nagyon sokan az interneten

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Nagy Balázs

Rendkívül kockázatos a közösségi média felületeken tűzifát rendelni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság folyamatosan figyeli az internetes közösségi oldalak piacterein megjelenő tűzifahirdetéseket: tavaly novemberben a szúrópróbaszerűen végzett telefonos próbavásárlások során hetven hirdetésből ötvenhat esetben, azaz a hirdetések nyolcvan százalékában súlyos jogsértéseket észleltek. 

– A jogsértő hirdetések adatait, és az azokban szereplő telefonszámokat a Nébih kereshető formában közzéteszi egy „feketelistán”, a jogszerűtlen hirdetések között, amely a hatóság honlapján elérhető (https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai) – emelte ki a hivatal. Azt javasolják, hogy a listára felkerült telefonszámokon senki ne rendeljen tűzifát, ugyanis rendkívül nagy az átverés kockázata. 

Jellemző, hogy a megbízhatatlannak bizonyult hirdetők nem adják meg a telefonszámukat, hanem privát üzenetben lépnek kapcsolatba a leendő vásárlókkal. Gyanút kell hogy keltsen az is, ha az eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatait, mint például az EUTR technikai azonosító számot, nevet, telefonszámot, a telephely elérhetőségét. Így ugyanis panasz esetén az eladó elérhetetlen. 

A hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a tűzifavásárlók számos hasznos információt olvashatnak a Nébih lakossági EUTR aloldalán – vásárlás előtt érdemes böngészni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában