Méhészek pályázhatnak

2024.02.05. 16:40

Az enyhe időben elindult az élet a kaptárban

Tóth Viktória

A február eleji felmelegedés szép lassan megindította a természetet. Bújik a medvehagyma, nyílik a hóvirág, rügyezik az aranyvessző. A méhkaptárok körül is mozgolódás tapasztalható. May Gábor méhész, az OMME baranyai szaktanácsadója elmondta, hogy megvoltak az úgynevezett tisztuló kirepülések. Elindult az élet a kaptárakban, a méhkirálynők, méhanyák megkezdték a fiasítást. Sőt, már virágporhordás is van, például a mogyoróról már hordanak a családok.
 

–Igazi hideg alig volt, átfiasítottak méhcsaládok a tél folyamán, a kártevők, például a varroa atka is túlélte a telet, úgyhogy az atka elleni védekezésre fokozottan oda kell majd figyelni. Az nagyon jó, hogy bőséges volt a csapadék, a növények rügyképződését segíti az őszi-téli csapadék, csak az nem túl szerencsés, hogy szinte már tavasz van. Beindulnak a növények, ám valószínű, hogy azért még időnként vissza fognak térni a fagyok. A legjobb az lenne, ha most még nyugalomban lennének a méhcsaládok

 – árnyalta a helyzetet a méhész.

May Gábortól azt is megtudtuk, hogy 2024-ben is több pályázat útján támogatják a méhészeket. Idén újra lehetőség nyílik igényelni a méhcsaládok egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető (méhcsaládonkénti 1000 forintos) támogatást. A pályázati feltétel az, hogy a Tenyészeti információs rendszerben (TIR-ENAR) 2023. november 15-ig be kellett, hogy legyen jegyezve az adott méhállomány. A pályázatok benyújtására február 1-től február 28-ig van lehetőség.

Február 15-től indul a méhészeti tehergépjárművek fenntartását segítő pályázat is. A 3,5 tonna feletti méhészeti célt szolgáló járművek esetén február 15-től április 17-ig lehet majd pályázni. Mint arra a méhész is felhívta a figyelmet, az idei évben valószínűleg az atkával is problémáik lesznek a méhészeknek. Így érdemes a varroa atka elleni védekezéshez is segítséget kérni. A varroa atka, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni védekezésre szolgáló szerekre is hamarosan benyújtható majd támogatási kérelem. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában