Visszatekintés

2022.01.02. 20:00

Nem kímélték a pusztító viharok, a hőség tavaly Baranya megyét

Egyre szélsőségesebbé válik időjárásunk, tűztornádót, tornádót, jégesőt, tavaszi fagyot, áprilisi telet, véget nem érő nyári hőhullámot is átéltünk az elmúlt évben.

Zsigmond József

Aratás idején tarlótüzekhez riasztották a tűzoltókat

A 2020/21-es tél enyhének számított, az átlaghőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2,1 fokkal volt magasabb, mint az 1991–2020-as sokévi átlag. A Mecsekben a télen az átlagosnál 20-40 százalékkal kevesebb csapadék esett. Érkezett a tavasz, és már előre tartottak tőle a gyümölcstermesztők, mert az elmúlt években a fagy jelentős károkat okozott a gyümölcsöseikben. Ez sajnos tavaly is így történt, beigazolódott a félelem. 

Április a szeszélyes arcát mutatta, a hónap elején a tavaszias napsugarakban fürdőztek a megye lakosai, majd a hónap közepén megérkezett a meteorológusok által már korábban beígért lehűlés, hóval, széllel. Pár napra beköszöntött a tél. A Mecsek kifehéredett, előkerültek a szánkók, számos helyen hóembert építettek a gyerekek az áprilisi télben. A pár napos zimankó után újabb melegedés vette kezdetét, visszatért a tavasz, majd májusban többször nulla fok alá zuhant a hőmérséklet. Az áprilisi, májusi hideg miatt sok helyen elfagyott a kajszi- és az őszibarack, de az alma, körte, szilva, cseresznye, megy is megsínylette a mínuszokat. 

A tavaszi fagy komoly károkat okozott a gyümölcsösökben
Forrás: Katona Tibor

A nyár eleje és vége a szokásosnál hűvösebben alakult, míg június közepétől augusztus közepéig igazi kánikula tombolt. A csúcshőmérséklet többször 35 fok felé emelkedett, illetve a 40-et súrolta. Négy alkalommal, hol hosszabb, hol rövidebb időszakra hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a nyár középhőmérséklete országosan 22 Celsius-fok volt, amivel a legmelegebb nyarak közé került a 2021-es. A június olyannyira száraz volt, hogy, mint az OMSZ írta, az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa lett, illetve megemlítették, hogy a legtöbb hőhullámos nap (22–30) a déli, délkeleti országrészben volt. A száraz időjárás végett számos helyen lángra kapott a megyében az aljnövényzet, Pécs határában egy ilyen tűzeset során tűztornádót, porördögöt fotóztak. 
 

Több alkalommal kellett elrendelni hőségriadót 
Forrás: Csapó Balázs

Sajnos a nyári extrém viharok sem kerülték el a megyét. Június elején tornádó alakult ki Mohács közelében, de szerencsére kárt nem okozott. Pécsre kétszer csapott le nagyobb vihar, június végén és augusztus elején. A legnagyobb pusztítást a Komlói úton okozta a viharos szél. Több órára le kellett zárni az utat a kidőlt fák, oszlopok, lehullott cserepek miatt. 

Pécsett a Komlói utat teljes szélességében lezárták, mert a vihar megtépázta a fákat

Ostrom utáni állapotok uralkodtak az Ormánságban július elején. Az ököl nagyságú jég többek között Sellyén, Kákicson, Okorágon, Drávaiványiban pusztított, tetőket, kerti bútorokat, autókat rongált meg, veteményeseket vert el. Több mint fél­ezer házban keletkeztek komoly károk, közel száz ingatlan volt, ahol teljesen le kellett bontani a tetőt. A környéken volt olyan település, ahol a lakóingatlanok 85-90 százaléka sérült meg a jégesőben. 

Sellyén és környékén az ököl nagyságú jég hatalmas pusztítást végzett
Forrás: Laufer László

Rekordmeleget mértek
A 2021-es év kifejezetten enyhe idővel búcsúzott, az ország északkeleti harmada, valamint a Balaton déli partja kivételével mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, Baranyában 14-15 fok volt. Fertőrákoson 18 fokig melegedett fel a levegő, így új országos napi legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord született. Eddig december 31-én a legmagasabb hőmérsékletet 1920-ban Sopronban jegyezték fel, akkor 16,5 fokot mértek. Rekordmeleg volt újév napja, mint az OMSZ meteorológusa, Mesterházy András meteorológus mondta: sosem volt még ilyen enyhe január elseje, volt olyan mérőállomás, ahol 17,5 fokot mértek. 
 

Önzetlenül segített
Hatalmas esőzések okoztak áradásokat Nyugat-Európában a nyáron. Egy baranyai fiú is veszélybe került, mikor Belgiumban kiöntött egy folyó. A fiú egyedül volt egy házban, mikor a víz betört az épületbe, és fokozatosan emelkedett. A fiú a víz elől a tetőre menekült, a szüleivel telefonon tartotta a kapcsolatot, akik a közösségi oldalon kértek segítséget. Egy székely férfi, a gyergyószentmiklósi Madaras Miklós, aki hét éve dolgozik Belgiumban, látta az üzenetet és rögtön a fiú segítségére sietett. A vízben gázolva, a nagy sodrás ellenére elérte a házat, ahol a baranyai fiú volt. Hátára vette, és így vitte ki a szélesen hömpölygő vízből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!