Sok eső lesz

2023.01.16. 08:28

Mediterrán ciklonok céltáblájává válunk

Csapadékos hét elé nézünk, minden nap eshet, így az ország nagy részén kiadós mennyiség gyűlhet össze a hét végére.

Zs. J.

Fotó: Flajsz Péter

A hét elején a csapadék döntően eső formájában várható, legfeljebb a legmagasabb hegycsúcsainkon lehet havazásra számítani, közölte közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hét második felében a hullámzó légtömeghatár kissé keletebbre helyeződhet, így a hidegebb levegő fölénk szivároghat, és megnyílhat az esély síkvidéken is a havas esőre, havazásra.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Hétfő

Erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eleinte a Dunántúlon várható eső, havas eső, a magasabban fekvő tájakon havazás is. Délután a csapadék a Dunától keletre lesz jellemző. A délies szél megerősödik. 3 és 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedd

Hajnalban, reggel többfelé várható eső, a hegyekben havas eső, majd nyugat felől átmenetileg csökken a felhőzet, a nap is kisüthet. Délután aztán DNy felől újabb csapadéktömb érkezik. 10 fok köré enyhül a levegő, erős maradhat a DNy-i szél.

Szerda

Marad a borongós idő, átmeneti felszakadozások lehetnek csak a felhőzetben. Délnyugat felől több alkalommal ered el az eső. 10-12 fok is lehet.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!