Télen tavasz

2023.01.03. 20:34

Rekordokat dönt meg a baranyai időjárás

Az idei évkezdetről elmondhatjuk, lemásolta a tavalyit.

Zs. J.

Fotó: Karnok Csaba

A tavalyi év a szárazság jegyében telt. A 2021/2022-es tél, majd tavasz után a szárazság tovább folytatódott nyáron is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint 2022-es év első nyolc hónapjában országos átlagban 263,6 milliméter csapadék hullott, ami a harmadik legkevesebb a XX. század eleje óta. 

A három száraz évszak után 2022 ősze országosan a sokévi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék hozott. A csapadékos szeptembert egy nagyon száraz október, majd egy csapadékos november követte, illetve a tél is csapadékosan kezdődött. December elején két mediterrán ciklon érte el hazánkat, ami jelentős csapadékot hozott.

Egymás után dőltek meg melegrekordok. 2023. január elsején Sellyén 18,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, míg 2022. január 1-én Főnyeden 17,5 fok volt. Idén január 2-án Fülöpháza Hattyús-szék állomáson 18,2 fokot mértek, illetve január 2-án megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb minimum-hőmérsékletnek rekordja is: 8,7 fokig csökkent a levegő hőmérséklete Pécs Árpádtető állomáson, mely ezzel megdöntötte saját rekordját. Ugyanitt, 1984-ben 8,6 fokos napi minimum-hőmérsékletet regisztráltak, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!