Sok csapadék

2023.05.14. 08:23

Vasárnap szinte egész nap eshet, vigyünk magunkkal esernyőt

A hét utolsó napján semmiképpen se hagyjuk otthon az esernyőket, ha útnak indulunk.

bama.hu

Fotó: Pesthy Márton

Túlnyomóan borult ég várható. A kiterjedt csapadékzóna északkeletebbre helyeződik, késő délután már csaknem országszerte várható eső, zápor. Többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, a Tiszántúlon kisebb a nagyobb mennyiségű eső esélye. A Dél-Dunántúlon néhol beágyazott zivatar sem kizárt. A keleti, délkeleti légmozgás többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 23 fok között valószínű, a Dunántúlon lesz a leghidegebb.

Várható időjárás hétfőre:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, nyugaton lehet továbbra is szakadozottabb a felhőzet. Többfelé lehet eső, zápor, helyenként beágyazott zivatar, miközben a csapadékzóna a keleti területek fölött tartózkodhat. A keleties szél időnként megélénkül, zivatarban erős lökések is előfordulhatnak. Délután 16, 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia (koponyeg.hu):

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!