Megszűnik a hőség

2023.07.21. 08:20

Heves zivatar is lehet Baranyában      

Egyre érezhetőbb lesz a felfrissülés, a hétvégére a hőség is megszűnik. Eső, zápor, zivatar még vasárnap hajnalig előfordulhat, majd ezt követően nyugodtabbra fordul az idő.

Zsigmond József

Fotó: A3pfamily

Pénteken napközben egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók zivatarok, az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására. A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (60-90 km/h), kisméretű jégeső (1-2 cm), intenzív csapadékhullás, helyenként felhőszakadás (25-30 mm) is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham (90 km/h) és nagyobb méretű jég (2-4 cm) is kísérheti.

A csúcshőmérséklet 24 és 34 fok között alakul, hűvösebb a tartósabban csapadékos északi, északkeleti részeken, melegebb a déli határ közelében lehet. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Péntek

Délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Eleinte csak északnyugaton, aztán délutántól egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, északon akár csendes eső. Főleg délen, délnyugaton heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel. Estétől megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északnyugati szél. 28 és 34 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombat

Hajnalban délen és keleten még lehet csapadék, majd napközben átmeneti szünet és többórás napsütés következik. Délután a Dunántúlon már ismét előfordul zápor, zivatar. 25 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnap

Északnyugat felől csökken a felhőzet, és ragyogóan napos időre van kilátás. Csapadék csak eleinte a Tiszántúlon fordul elő. 29-30 fok körüli értékeket mérhetünk.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!