Heves viharokkal érkezhet a lehűlés

2023.07.19. 08:36

Másodfokú riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat Baranyára is

Zsigmond József

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és több alkalommal is kialakulhat a nap során zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is. A heves zivatarok veszélye miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki (Baranyára is) az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több hullámban várható zivatarok kialakulása. Heves zivatarok kialakulására főleg a nap második felétől számíthatunk. A zivatarokat általában viharos széllökések (60-80 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (1-2 cm) kísérheti. Heves zivatarok kialakulására elsősorban a késő délutáni, esti óráktól a délnyugati, valamint az északkeleti területeken van esély. A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó szélroham (90 km/h), felhőszakadás (20-30 mm) és nagyméretű jég (3-4 cm) társulhat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Szerda

Nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és több hullámban, szórványosan várható zápor, zivatar. Főleg délnyugaton heves zivatar is lehet. 29 és 35 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtök

Gomolyfelhők zavarják a napsütést, de csak néhol fordulhat elő zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk. 30 fok körüli értékeket mérhetünk.

Péntek

Egyre több gomolyfelhő érkezik, és szórványosan várható zápor, zivatar - főleg a délutáni, esti óráktól. Zivatarok idején az északias szél viharossá fokozódik. Délután 29-34 fok lesz.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A tartós hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet. A helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!