Egy nap még jut

2023.10.19. 09:31

Pénteken visszatér az októberi nyár

Folytatódik a meleg levegő beáramlása: délen, délnyugaton akár 28-29 fokos nyárias meleg is lehet pénteken.

Zsigmond József

Forrás: Shutterstock

Fotó: Maria Markevich

Változóan, illetve erősen felhős lesz az ég, a Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet, így ott valószínű a legtöbb napsütés. Szórványosan számíthatunk csapadékra, nagyobb eséllyel a keleti, északkeleti harmadban. A délies szél nagy területen megélénkül, főleg az Észak-Dunántúlon meg is erősödik, de az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön gyengébb lesz a keleties légmozgás, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Csütörtök
Az erősen felhős égből többfelé (nagyobb eséllyel az ország keleti, északkeleti felén) alakulhat ki eső, zápor. A délnyugati szél egyre inkább megerősödik, mellyel melegebb levegő érkezik hazánk térségébe: 13 és 23 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten lehet hűvösebb.

Péntek
Borongós időre számíthatunk, azonban csak elszórtan fordulhat elő zápor. A délnyugati szél nagy területen lesz erős, néhol viharos. Folytatódik a meleg levegő beáramlása: délen, délnyugaton akár 28-29 fokos nyárias meleg is lehet. Erős melegfronti hatás érvényesül.

Szombat
Gyakran lesz továbbra is erősen felhős az ég, és többfelé alakul ki eső, zápor. Néhol zivatar is kitörhet. Marad az erős, olykor viharos légmozgás. 22 fok körüli értékeket mérhetünk.

Orvosmeteorológia  (Forrás: koponyeg.hu)

Erős melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!