Változékony lesz

2024.02.02. 08:36

Ma olyan frontokat kapunk, hogy csoda, ha nem állunk fejre

Ha az ország egészét nézzük, a mai időjárásban lesz tél, tavasz is. Mi főként a fronthatásokból részesülhetünk, abból kijut bőven.

Bama.hu

Fotó: Image Source

Pénteken az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de kezdetben keleten, északkeleten helyenként hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, majd napközben ezeken a tájakon néhol átmenetileg gyenge zápor, esetleg hózápor sem kizárt. Délután nyugaton és északnyugaton erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, de csak helyenként alakulhat ki kisebb eső. A nyugati-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik élénk, erős lökések. Hajnalra, reggelre több tájegységünkön is pára, köd képződhet. A minimum-hőmérséklet -5 és +2 fok között alakul, délután pedig 5-10 fokot mérhetünk.

Szombaton változóan-erősen felhős időben lesz részünk, de naposabb tájakkal is találkozhatunk. Északkeleten helyenként reggel kisebb havas eső, délután pedig egy-egy helyen átmenetileg gyenge eső, zápor előfordulhat. A délnyugati országrész kivételével sokfelé élénk, erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Reggel -4 és +4, napközben pedig 7 és 15 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten és északon marad hűvösebb az idő.

Orvosmeteorológia

Pénteken kezdetben még hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás.

Felerősödhetnek az ízületi panaszok, alvásproblémák is előfordulhatnak.

A szelesebb tájakon a fejfájásos panaszok tovább fokozódhatnak, emellett ingerültség, nyugtalanság is jelentkezhet.

Délután viszont már egyre nagyobb területen melegfronti hatásra kell számítani, így az érzékenyek körében fejfájás, migrén továbbra is előfordulhat, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak, tompábbak lehetünk.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, keringési problémák és szívpanaszok is jelentkezhetnek.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

A szelesebb tájakon romlik a hő- és komfortérzet, a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete viszont javulhat.

Öltözzünk melegen, a hideg, fagyos, nyirkos reggeli órákban könnyen megfázhatunk.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!