Nem lesz panaszmentes

2024.03.31. 08:05

Az óraátállítás sem állítja meg a nappali felmelegedést

Azt gondolnánk, hogy az óraátállítás lesz a legnagyobb problémánk húsvétvasárnap. Nos, az időzavarra rátesz még egy lapáttal az ilyenkor extrémnek számító meleg is.

Bama.hu

Fotó: Bach Máté

Húsvétvasárnap elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, majd délután a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, és nyugaton, valamint északnyugaton helyenként futó zápor, néhol esetleg zivatar is kialakulhat. Sokfelé erős lesz a délies szél, az Alpokalja magasabb részein egy-egy viharos széllökés sem kizárt. A szélvédett északi völgyekben hajnalra pára- és ködfoltok képződhetnek. Reggelre 6 és 15 fok közé hűl a levegő, majd délután 22 és 29 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Húsvéthétfőn már vastagabb felhők érkeznek hazánk fölé. Egy közeledő hidegfront miatt a délután második felében nyugaton és északnyugaton, este pedig már a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar. Élénk, erős, néhol viharos lesz a délies szél, mely az esti órákban nyugat felől egyre nagyobb területen nyugatira, majd északnyugatira fordul. Délután 24-30 fokot mutathatnak a hőmérők.

Orvosmeteorológia

Vasárnap folytatódik az évszakhoz képest melegebb idő, emiatt továbbra is melegfronti jellegű tünetek jeletkezhetnek.

Migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési- és szívpanaszok, légzőszervi problémák, szédülés, rosszullét egyaránt előfordulhat, felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Dekoncentráltak, bágyadtak, fáradtak lehetünk, melyet csak tovább fokozhat a hajnali óraátállítás.

Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

A napos időszakok viszont jó hatással lehetnek hangulatunkra, közérzetünkre.

Ajánlott több órát is a szabadban tölteni, hogy erősödjön immunrendszerünk, valamint a napfénnyel pótoljuk szervezetünkben a D-vitamin egy részét.

Napközben többfelé egy póló is elég lesz, pulóverre nem lesz szükség, de a reggeli órák még hűvösek lesznek.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!