Meleg vasárnap

2024.05.26. 07:40

Fronthatás nélkül is törölgethetjük a homlokunkat ma

Bama.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: MVolodymyr

Vasárnap fátyol-, illetve gomolyfelhők zavarhatják a napos időszakokat. Elszórtan főként nyugaton és északon, valamint néhol a középső tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. A keleti-délkeleti szél délen és a Dunántúlon lehet élénk. Kora reggel 10-17, délután 23-29 fokot mérhetünk.

Hétfőn sok napsütésre készülhetünk, a gomolyokból csak néhol alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar. Néhol a Dunántúlon és északkeleten élénk lehet a keleti, délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.

 

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem várható fronthatás, de a fülledt meleg még okozhat migrénes fejfájást, ingadozó vérnyomást.

Reggel a párás, nyirkos tájakon átmenetileg felerősödhetnek az ízületi panaszok.

Napközben elszórtan számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, amit viharos széllökések kísérhetnek.

Ilyen esetekben fokozódó idegrendszeri panaszokra, feszültségre, idegességre, szorongásos panaszokra számíthatunk, fokozottan jelentkezhet szédülés, bizonytalanság érzet.

A fülledt időszakokban légzési nehézségekre, szívpanaszokra is készülnünk kell.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, helyenként nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!