krimi

2019.10.08. 12:35

Súlyosbítanák a kétmilliárdos csalással vádolt pécsi ügyvéd büntetését

A fellebbviteli főügyészség fellebbezett a Pécsi Ítélőtábla másodfokú ítélete ellen a csalással vádolt volt pécsi ügyvéd és társai ellen indított büntetőeljárásban.

Forrás: Pécsi Fellebbviteli Főügyészség

Forrás: Shutterstock

Fellebbezést jelentett be a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Pécsi Ítélőtáblának a 2 milliárd forintot meghaladó kárt okozó volt pécsi ügyvéd és két társa büntetőügyében hozott ítélete ellen. A fellebbviteli főügyészség a volt ügyvéd büntetésének súlyosítását indítványozta.

A vád szerint az ügyvédként dolgozó férfi befektetési céllal, magas hozam megtévesztő ígéretével vett át ügyfeleitől pénzeszközöket. Valódi befektetési tevékenységet azonban nem folytatott, az ügyfelektől átvett pénz egy részét aktuális kamatfizetésre fordította. Társai az ügyfelek felkutatásában, illetve a pénzösszegek átvételében működtek közre. A bűncselekményekkel 2 milliárd forintot meghaladó kárt okoztak.

Az első fokon eljárt bíróság a volt ügyvédet 182 rendbeli csalás bűntette és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 8 év szabadságvesztésre és az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától 10 év eltiltásra, egyik társát 31 rendbeli csalás bűntette miatt 2 év 2 hónap szabadságvesztésre, míg a harmadik vádlottat jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétsége miatt pénzbüntetésre ítélte.

A Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet akként változtatta meg, hogy a volt ügyvéd büntetését 6 év 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre, míg a társára kiszabott 2 év 2 hónap szabadságvesztés tartamát 2 évre enyhítette, és utóbbit végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtábla ítélete ellen a csaló volt ügyvéd terhére a bűncselekmény eltérő minősítése és a büntetés súlyosítása végett fellebbezett. Társai tekintetében a táblabíróság ítélete jogerőre emelkedett.

(Képünk illusztráció)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában