Drog

2021.05.18. 18:25

Minden függőség egy idegrendszeri betegség

Minden évtizednek megvan a saját drogja, ami teret hódít magának, és a korábbiakat kiszorítja a piacról.

Zs. J.

Forrás: police.hu

A hatóságok megpróbálják felvenni a harcot a drogterjesztők, -kereskedők ellen, kisebb-nagyobb sikerrel. Az elmúlt hetekben több olyan rendőrségi közlemény is volt, amelyben drogterjesztőket fogtak el, így Mohácson egy középkorú nőnek a kezén kattant a bilincs, illetve Pécsen egy férfit fogtak el, aki az albérlőin keresztül terjesztette a drogot. A láncolat végéről kevés szó esik, pedig az igazi áldozatok ők maguk, a fogyasztók.

– A nyolcvanas években a fogyasztószerek, amelyek amfetamin-származékot tartalmaztak, illetve a nyugtató, az altató és a köhögéscsillapító gyógyszerek voltak a slágerek.

Később jöttek a különböző ragasztók, volt olyan, amit csak Bulgáriában lehetett beszerezni. Alkohol fogyasztásával lehetett elérni a bódult állapotot – mesélte Czeller Péter, aki az 1980-as években egy punkegyüttes, az ETA alapítója, énekese, frontembere, szövegírója volt.

Mondhatjuk, megjárta a mennyet és a poklot, volt gazdag vállalkozó, élt az utcán, majd a Bázis Addiktológiai Szolgálat-Pécs egyik absztinens tiszta házába került, ahol megváltozott az élete, újjászületett. A bázisnál több évet dolgozott mentorként, sok embernek segített a függőségből való gyógyulásában.

A szegények egyik ópiuma volt a rendszerváltás előtt a máktea. Sokan olyan településeket kerestek fel, ahol mákot termesztettek. Mi is odajártunk, vagy virágosoknál szereztük be. A nyolcvanas évek közepétől teret hódított magának az LSD, a fű, jöttek a dizájnerdrogok, a kristály, a biofű, a herbál, most az egyik legveszélyesebb a Bika – tette hozzá. – A szerről le lehet jönni, de nem könnyű az út. Vannak erre megfelelő szakemberek, kezelőhelyek, ilyen a Bázis Addiktológiai Szolgálat is. A bentlakásos, zárt terápiák (6–8 hónap) után kezd el helyre állni az idegrendszer, de hozzá kell tennem, minden függőség egy idegrendszeri betegség.

Többéves pécsi munkája után Czeller Péter pár éve Budapesten megtalálta élete párját, és boldog házasságban él.

– Most ő adja számomra az impulzust – tette hozzá mosolyogva Czeller Péter.

Képünkön: nemrég egy drogfutár szenvedett balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában