Frissítve!

2021.06.28. 16:26

Költségvetési csalás miatt elítélték a pécsváradi polgármestert

Könnyen lehet, hogy Zádori Jánosnak, és feleségének is börtönbe kell majd vonulnia, hétfőn ugyanis ítélet született a sellyei tojótyúktelep ügyében. A pécsváradi polgármester fellebbezett, és a Dunántúli Naplónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a szakértői vélemények megalapozatlanok voltak.

Vizvári Soma

Fotó: Löffler Péter

Első fokon bűnösnek találta Zádori Jánost a Szekszárdi Törvényszék bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalásban, hamis magánokirat felhasználásában és számvitel rendjének megsértésében. Pécsvárad polgármesterét, a büntetőper elsőrendű vádlottját ezért négy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre, és húszmillió forint pénzbüntetésre ítélték. A politikust ezen kívül öt évre eltiltották a közügyektől, valamint hat évre gazdasági szervezetek vezetésétől, emellett 239 584 578 forint vagyonelkobzással sújtotta a bíróság.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében indult eljárás Pécsvárad polgármestere, Zádori János ellen a Szekszárdi Törvényszéken még 2019 elején. A törvényszék korábbi közlése szerint azért indult eljárás, mert a gazdasági társaság jogtalanul igényelt és hívott le európai uniós és állami támogatásokat egy sellyei tyúktelep fejlesztésére. A cég ezzel 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, az ügyben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal polgári jogi igényt is beterjesztett, mert egy beszerzésnél olcsóbb technológiát használtak, és a polgármestert azzal is megvádolták, hogy fiktív számlát állított ki, illetve fiktív szerződést kötött.

A vád szerint Zádori feleségének, a per hatodrendű vádlottjának cége úgy biztosított 875 milliós kölcsönt az MG Sziget Kft.-nek a pályázathoz szükséges önerő gyanánt, hogy ugyanazt a 60 millió forintot köröztették egymás között Zádori János vállalkozása, a feleségének a cége és az MG Sziget között.

A bíróság hétfőn a polgármester feleségére négy év börtönbüntetést szabott ki.

Zádori János a Dunántúli Naplónak nyilatkozva a perben meghallgatott szakértői véleményeket megalapozatlannak nevezte. – Továbbra is fenntartom, hogy konkrétan nem sok mindent sikerült itt bizonyítani – hangoztatta. A polgármester azt is sérelmezte, hogy a bírónő nem fogadta el a védekezésüket. Zádori ügyvédje lapunkkal közölte: fellebbeznek elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában