Jogerős ítélet

2021.11.02. 13:11

Tíz év börtön helyett hét évet kapott a holland férfi a kábítószeres hátizsákja miatt

Különleges tárgyalás volt tegnap a Pécsi Ítélőtáblán, ahol egy holland férfi ügye került terítékre, akit a Kaposvári Törvényszék 10 év fegyházbüntetésre ítélt kábítószer-kereskedelem miatt.

bama.hu (forrás: Pécsi Ítélőtábla)

20211005 Székesfehérvár Előre kitervelten, aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete tárgyalás - tanúk, szakértők meghallgatása a Székesfehérvári Járásbíróságon. A vádirat szerint I. rendű vádlott és a sértett baráti kapcsolatban álltak egymással. 2020. február 29-én a vádlott a helyi presszóban italozás után az utcán találkozott a sértettel. Meggyanúsította őt, hogy előző napi találkozásukkor 8000,- Ft készpénzt tulajdonított el tőle. A sértett visszautasította ezt és hazament. A vádlott elhatározta, hogy a pénze eltulajdonítása miatt késével megszúrja a sértettet, ezért otthon magához vett egy 13 cm pengehosszúságú kést. A sértett házához ment, ahol ismét felelősségre vonta őt, majd ölési szándékkal, két ízben megszúrta a sértettet. A sértett elfutott, de vérző sérülései miatt többször el-, majd a parkban összeesett. Kiabálására a közelben tartózkodók értesítették a mentőket, a polgárőrséget Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMH

Fotó: Fehér Gábor

A tárgyalóterem előtt bilincsben álldogált a holland férfi, akit a szombathelyi börtönből kísértek Pécsre. A kirendelt ügyvédjével próbált beszélni, mikor megérkezett a tolmács.

A tárgyaláson a bíró megkérte az ügyészt és a védőt, hogy tagoltan beszéljenek, így könnyebb lesz a tolmács dolga. Az ügyész perbeszédében kitartott a korábbi ítélet mellett, a védő enyhítést, míg a védence felmentését kérte. A holland férfi korábban több beadványt küldött a bíróságra, amit lefordítottak, ám az egyiket, ami október 22-én érkezett, azt a tárgyaláson fordította le a tolmács.

A vádlott ebben többször kitért a szabálytalan eljárásra, az elhúzódó tárgyalásra, illetve szó esett benne arról is, amit később szóban is megemlített, hogy a 2019 augusztusában egy Siófok melletti fesztiválon egy hátizsákban megtalált kábítószer (LSD, amfetamin, ketamin, MDMA) nem volt az övé, illetve semmi köze a kábítószer-kereskedelemhez és a nála lefoglalt pénz sem ebből származott (300 ezer forint, 3000 euró).

Egy példát is hozott erre: – Itt van ez a toll, de mégsem vagyok író – magyarázta a vádlott –, illetve lehet ez a toll nem is az enyém, hasonlóan ahhoz a székhez, amelyen most ülök. Náluk az a cél, hogy a büntetést ne büntetésként éljék meg, hanem ebből tanuljon a vádlott, és később visszatérhessen a rendes életbe.

A bíró válaszában hangsúlyozta, szinte minden esetben hallotta a vádlottaktól, hogy a náluk talált kábítószerhez semmi közük.

– Ilyenkor az állítást, amit mond, megfelelően alá is kell támasztani, bizonyítani, de ez ebben az esetben nem történt meg – közölte a bíró a vádlottal.

A végső ítélet megszületett: az ügyet átminősítették, kábítószer-kereskedelem gyanújára, a férfi 10 év helyett 7 évet kapott, illetve a korábban elkobzott pénzt visszakapta, de azt visszatartják a bírósági és más költségek fedezetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában