Katasztrófa volt

2022.02.16. 08:49

Rövid ideig nem volt áram a nagy tűzeset miatt hétfőn

Tűzesettel, hatalmas dugóval és áramkimaradással indult a hét.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, teljes terjedelmében égett egy műanyagfeldolgozó vállalat 3500 négyzetméteres üzemcsarnoka Pécsen, a Bajor utcában. A tűzeset során óriási dugó alakult ki hétfő reggel a pécsi Mohácsi úton, az Üszögi úton, a Hegedűs János utcában. Az embernek olyan érzése támadt, mintha a főváros hétköznapi forgatagába csöppent volna. Lépésről lépésre haladtak a járművek. A sofőrök találgatták, mi okozhatta a fennakadást. 

 

A nagy dugó a Bajor utcában történt hatalmas csarnoktűz miatt keletkezett. Hajnali négy órakor érkezett a riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, hogy egy műanyag- és gumigyártó cég üzemcsarnoka kapott lángra. Félő volt, hogy a tűz átterjed a környező csarnokokra, raktárakra, illetve mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe. A tűzesethez a pécsi tűzoltók mellett, a siklósi és a komlói egységeket riasztották. Hosszas, több órán át tartó küzdelem után sikerült a tüzet megfékezni, eloltani, de az oltás során keletkezett pára az Üszögi útra lecsapódott, és rögtön rá is fagyott. Emiatt az út egy része járhatatlanná vált, le kellett zárni a forgalom elől. A helyszínre hókotrót hívtak, amely a csúszós útszakaszt lesózta. 

 

Közben fél nyolc körül járt már az idő. Lassan megérkezett a váltás, az éjszakai műszak tűzoltói átadták a munkát a reggeleseknek. 

– Jó napot! Ha valamire szükségük van, tea, kávé, étel, vagy esetleg vécére kell menniük, hozzánk nyugodtan bejöhetnek – mondta egy fiatal hölgy, aki egy közeli cégnek az épületéből jött ki a tűzoltókhoz. 

A katasztrófavédelem sajtósa elmondta, hogy a műanyagyártó cég csarnoka a tűz keletkezésekor üresen állt, nem dolgozott akkor még senki, mivel műszak előtt voltak. A lángok megfékezésében negyven tűzoltó dolgozott. A tűzesetben személyi sérülés nem történt, veszélyes anyag nem került a levegőben, így lakosságvédelmi intézkedésre sem került sor.

 

Sokan attól tartottak, hogy az ipari parkban keletkező tűz miatt sérülhetett az áramhálózat, ami más csarnokokra, raktárak üzemeltetésére hatással lehetett. Megkerestük az E.ON sajtóosztályát, okozott-e a tűz fennakadást az áramellátásban. 

 

– A tűzeset kapcsán hétfő reggel – az oltásvezető kérésére – biztonsági okokból volt szükség egy biztonsági kikapcsolásra, ami hét percig tartott, reggel 6.26–6.33-ig. A tűzben érintett hálózatrész leválasztása után az áramszolgáltatás visszaállítása minden más ügyfelünk esetében azonnal megtörtént. A tűz az E.ON áramhálózatát nem érintette, az nem sérült – közölte lapunknak küldött válaszában Varga Ivett, az E.ON sajtóreferense. 

 

Egy nappal korában, vasárnap egy másik csarnok is égett a megyében. Olasz településen teljes terjedelmében égett három jármű, két személyautó és egy tehergépjármű, melyek egy csarnok előtt parkoltak. A lángok a csarnok épületét is nyaldosták, a tűz vélhetően az egyik jármű elektromos meghibásodása miatt keletkezett.

 

Sok volt a gaztűz

 

Az elmúlt napokban a baranyai tűzoltóknak rengeteg munkájuk akadt. A két nagyobb tűzeset mellett Siklósnagyfalun, Harkányban, Kercseligeten száraz fű, gaz, illetve aljnövényzet égett. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, illetve nem terjedt át más területre a tűz. A tűzoltók minden helyszínen kézi szerszámokkal, illetve puttonyfecskendővel oltották el a szabadtéri tüzeket, melyek vélhetően kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés miatt keletkeztek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában