Bűnszervezetet hoztak létre

2022.11.18. 09:41

Hamisítás miatt tartóztattak le egy nőt és egy férfit

A Pécsi Járásbíróság november 17-én elrendelte egy középkorú nő és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és 75 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége alapos gyanúja miatt.

bama.hu (forrás: PT)

Fotó: Billion Photos

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak, bűnszervezetet hoztak létre. Egy gazdasági társaság számos vállalkozót alkalmazott alvállalkozóként, melyek folyamatosan jelentettek be munkavállalókat, majd visszamenőlegesen ezen magánszemélyek – a gyermekek után járó családi adókedvezmények, illetve egyéb személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó, költségvetésből származó összegek visszaigénylését kezdeményezték. A visszamenőleges bejelentések fiktívek voltak, az érintett személyeknek nem volt munkaviszonyuk az alvállalkozásban szereplő vállalkozásokban, adót nem fizettek sem az érintett vállalkozások, sem a magánszemélyek, így a visszatérített összegekre nem voltak jogosultak. A jelenlegi adatok alapján az elkövetői körhöz kapcsolódóan 72 db valótlan tartalmú személyi jövedelemadó bevallást nyújtottak be, melyekben a jogosulatlanul kiutalni kért összeg összesen 33.240.207 forint volt.

A gyanúsított nő irányította a vállalkozások jogellenes cselekményeit, a bejegyzett társaságok vezetői azok működtetésében nem vettek részt. A gyanúsított férfi szervezte be az egyes magánszemélyeket, akiktől a visszaigényléshez szükséges adatokat megszerezték, míg harmadik társuk, egy férfi a megszerzett adatok felhasználásával kezelte a magánszemélyek ügyfélkapuit, illetve a jogosulatlan adó visszaigényléshez szükséges dokumentumokat készített és nyújtott be az adóhivatalnak.

A kifizetéseket a gyanúsítottak és harmadik társuk bankszámláira kérték, ahonnan a pénzt megérkezését követően rövid időn belül kivették. A pénzből esetenként, minimális összegben részesült az a személy, akinek adatait felhasználták, illetve harmadik társuk „mintegy” fizetést kapott az ügyintézés fejében, míg a pénz jelentős része a gyanúsítottaké lett.

A gyanúsított nő büntetett előéletű, e terhére rótt bűncselekményeket – hasonló jellegű bűncselekmény miatt - vele szemben kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A jelen eljárásban a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyú. Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak, szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a bíróság határozata nem végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában