A füstérzékelő életet menthet

2023.01.24. 07:01

Januárban már több lakástűzhöz is riasztották a baranyai tűzoltókat

Alig kezdődött el az év, és máris több lakástűznél kellet beavatkozniuk a baranyai lánglovagoknak. Az elmúlt hétvégén is akadt dolguk.

Zsigmond József

Tavaly 256 esetben riasztották a baranyai tűzoltókat lakástűzhöz, ami tizenöt százalékos emelkedést jelentett a 2021-es évhez képest. A lakástüzekben hat ember vesztette életét, egy emberrel több, mint az előző évben. Tizennyolc ember sérült meg, ami hattal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt került bajba. 

Sajnos idén is több lakástűz volt már Baranyában. A hétvégén egy siklósnagyfalui családi házban csaptak fel a lángok. 
– Vasárnap éjjel fél egykor kaptuk a riasztást, hogy a siklósnagyfalui Petőfi utcai ingatlan egyik helyiségében tűz van – közölte lapunkkal a baranyai katasztrófavédelem sajtóosztálya. 

A siklósnagyfalui lakástüzet vélhetően egy kályhából kipattanó szikra okozta. A lángok átterjedtek a tetőszerkezetre, a födém egy része emiatt beszakadt. A tűzesethez a villányi és siklósi tűzoltókat riasztották, akik három sugárral fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt, mivel a lakó, mikor észlelte a tüzet, elhagyta az ingatlant. 

A baranyai tűzoltóknak idén Nagytótfaluban, Görcsönyben, Lánycsókon kellett beavatkozniuk egy-egy lakástűznél, illetve Pécsen, az Ember Kálmán utcában egy sorház épületénél. A pécsi tűzesetben egy gázpalack is felrobbant, szerencsére a lakásban, ami több éve már lakatlan volt, senki nem tartózkodott. A pécsi épületet elárasztó füst miatt három embernek kellett elhagynia azt, őket a mentőszolgálat szakemberei vizsgálták meg, sérülést nem szenvedtek. 

– Az otthoni jellegű tüzesetek megelőzésében nagy segítség lehet a füstérzékelő – hívta fel a figyelmet a készülék fontosságára a katasztrófavédelem, akik azt is elmondták, hogy a füstérzékelők már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni a lakásból, épületből, és segítséget kérni a tűzoltóktól. 

A leghosszabb beavatkozás volt

Tavaly a baranyai lakástüzek eloltásához 434 tűzoltóautót riasztottak. A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, ami országosan a leghosszabb beavatkozás volt. Az eset még tavaly áprilisban történt. Egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A tűzesethez a pécsi, a siklósi és a komlói tűzoltókat riasztották. A lakásokban összesen heten laktak – kettejüket a tűzoltók hozták ki az épületből, őket a mentőszolgálat munkatársai helyszíni ellátást követően könnyű sérülésekkel, füstmérgezés gyanújával kórházba szállították. Öt lakó a rokonokhoz költözött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában