Egy szikra is elég volt

2023.01.14. 16:32

Óriási füst áramlott ki a sorház egyik lakásából

Sokszor egy kályhából kipattanó szikra, vagy a szobában való dohányzás miatt ég le egy ház, vagy válik lakhatatlanná. Baranyában tavaly volt olyan lakástűz, amely emberáldozatot is követelt.

Zs. J.

Tavaly összesen 7414 lakástűz keletkezett az országban, 228-cal több, mint egy évvel korábban, közölte a katasztrófavédelem. Hozzátették, hogy a lakástüzekben 92 ember vesztette életét, hat emberrel több, mint az előző évben. Sajnos Baranyában is több lakástűz volt, amely emberéleteket követelt.

Tavaly november elején nagy volt a riadalom a pécsi Hársfa úton. Egy háromlakásos sorház egyik lakásából sűrű füst áramlott ki az utcára. A helyszínre három tűzoltókocsi érkezett. A tűzoltók, amint kiértek a helyszínre, rögtön nekiálltak a lángok oltásának. Mint akkor közölték lapunkkal, a lakás egyik szobájában felhalmozott szemét és bútorok kaptak lángra. A tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak, a szomszédos lakásból pedig két embert és egy kutyát mentettek ki.

Egy másik halálos lakástűz is történt a megyében.

– Tavasszal Nyugotszenterzsébetről kaptunk egy bejelentést, hogy egy lakóházzal egybeépített 15 négyzetméteres melléképület ég teljes terjedelmében, illetve a bejelentő azt is jelezte, hogy valaki az épületben tartózkodik, és nem tud kimenekülni – közölte lapunkkal 2022 márciusában a katasztrófavédelem.
A szigetvári lánglovagok két járművel érkeztek az esethez. Beszámolójuk szerint, az egyik szobában szekrény és ruhák égtek. A tűzoltók rövid idő alatt eloltották a lángokat, oltás közben egy holttestet találtak. Nem kizárt, hogy a tüzet a kályhából kipattanó szikra okozta. 

A katasztrófavédelem közlése szerint, a lakástüzek legfőbb kiváltó okai között javarészt a nyílt láng, illetve a tüzelőberendezések helytelen használata áll, de több esetben elektromos meghibásodás és a dohányzás is okozhat lakástüzet. 

Nagyon fontos a pontos információ 

Mit tegyünk ha tüzet látunk? – erről adott ki egy rövid tájékoztatót a katasztrófavédelem. Mint közölték, tűzesetnél fontos a pontos cím megadása, vagyis hol van a tűz. A tűzeset kapcsán fontos, hogy mondjuk el, hogy mi ég, például kuka, vagy egy épület. Ha lakás vagy ház ég, fontos információ lehet, hogy van-e bent valaki, megsérült-e valaki? Az épület nagyságát is próbáljuk leírni: mekkora, milyen magas, milyen a tetőszerkezet. A mobilról indított hívásoknál a rendszer kezeli a cellainformációkat is, így nagy esély van arra, hogy megtalálnak bennünket akkor is, ha nem adunk meg konkrét, pontos helyszínt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!