Száz embert csaptak be

2023.02.21. 09:40

Ablakfelújítással ügyeskedtek, milliókat tettek zsebre

A Pécsi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be 12 személlyel szemben, akik ablakfelújítást ajánlva csaptak be száz embert az országban.

Zs.J.

A kép illusztráció

Fotó: My Ocean Production

A vádirat szerint első és másodrendű vádlottak gazdasági társaságok ügyvezetői voltak 2019-2022. között. További tíz vádlott a gazdasági társaságok számára üzletkötői munkát végzett. Az üzletkötők szerte az országban keresték fel a sértetteket, akiknek nyílászáró szigetelési és ablakfelújítási munkákat ajánlottak fel. A munkákat megrendelő személyekkel formanyomtatványt írattak alá, amiben feltüntették azt az összeget, amit előre elkértek tőlük.

Az üzletkötők nem tájékoztatták arról őket, hogy az átvett összeget felmérési díjnak tekintik, ami nem jár vissza akkor sem, ha a megrendelő lemondja a munkát, vagy a munka elvégzésével kapcsolatban kifogása van.

A sértettek abban a tudatban adták át a több 10 ezer forinttól több 100 ezer forintig terjedő összeget, hogy előleget fizetnek. Többen lemondták a munkákat, ekkor azt a tájékoztatást kapták, hogy az átadott összeg egy már elvégzett szolgáltatás díja, amit nem kapnak vissza.

Az üzletkötők egyszerűsített energetikai tanúsítványt is ajánlottak, ami azonban nem volt egyenértékű a hiteles energetikai tanúsítvánnyal, semmiféle értékkel nem bírt, A vádlottak több esetben azt állították, hogy a szigetelési munkálatokat el kell végeztetni, illetve valótlanul hivatkoztak a társasházak közös képviselőjére.

A felmérési díjként átvett összeg fejében az üzletkötők nem végeztek olyan tevékenységet, ami a megrendelők számára bármiféle értékkel bírt volna. A vádlottak a bűncselekmények elkövetésével több mint 12 millió forint kárt okoztak közel 100 sértettnek.

Az I. és a II. rendű vádlottak ezen túlmenően a gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségének, illetve a társasági részesedésüknek fiktív átvételével bízták meg két, rossz anyagi helyzetbe levő férfit. Ez a két férfi anyagi juttatás fejében vállalta, hogy aláírja a szükséges papírokat, azonban a gazdasági társaságokat nem akarták működtetni, társasági részesedésért nem fizettek. Ezen két vádlott bejegyzésre került a gazdasági társaságok ügyvezetőjeként és tagjaként a cégnyilvántartásba, amibe ezért valótlan adatok kerültek. A bűncselekmények közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmasak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában