A baranyai hősök is hazaértek a pokolból

2023.02.17. 07:44

Földrengés: halott gyermekét szorongatta a romok alól kimentet török nő

Olyan érzése volt, mintha egy háború sújtotta helyre érkeztek volna, ahol a pusztítást a természet végezte, mondta Berényi Imre mohácsi tűzoltó, aki részt vett a törökországi mentési akcióban.

Zsigmond József

Berényi Imre 2010-ben lett hivatásos tűzoltó, kezdetben beosztottként, majd szerparancsnokként dolgozott Mohácson, ahol jelenleg szolgálatparancsnoki feladatokat lát el, illetve 2014-től tagja a Hunor mentőszervezetnek. 

– A Hunort úgy kell elképzelni, mint például a hadseregnél egy különleges egységet. Róluk először Farkas Roland tűzoltó őrnagytól hallottam. Eldöntöttem, jelentkezem. A felvételi egyik alapkövetelménye volt, hogy a hivatásos tűzoltóállomány tagja légy, illetve a tűzoltói kompetenciák mellett extra pszichológiai, fizikai követelményeknek kellett megfelelni – mondta el lapunknak a mohácsi tűzoltó. 

Berényi Imre a Hunor mentőszervezetnél kezdetben kutatófeladatokat látott el, innen került a vízi- és a kötéltechnikai alegységébe. Szabadidejében alpintechnikával, búvárkodással foglalkozik, illetve több nemzetközi versenyen is szerepelt. Négy évvel ezelőtt a belgiumi világversenyen a Hunor kötéltechnikai csapatát erősítette, ahol a magyar osztag második helyezést ért el. 

– Február hatodikán a Balatonon voltam búvármunkán, mikor a telefonomra sms érkezett: „Figyelem, riasztás! Törökország, segítségnyújtás, hét napra elegendő felszereléssel, azonnal vonuljon be a Ferihegyi úti raktárbázisra!” 

– olvasta fel az üzenetet Berényi Imre, aki hozzátette, hogy egy nehéz hétvége után volt. Február negyedikén hatalmas vihar tombolt Baranyában, ami rengeteg munkát adott a tűzoltóknak. 

Az sms után rögtön kocsiba ült és sietett haza Mohácsra. Közben a feleségét hívta, hogy készítse elő a bevetési ruháját, mivel este már Budapesten van jelenése. A fővárosba a barátja vitte el, és mikor befutottak a Hunor bázisára, kiderült, több alpinista is érkezett, de csak négyen utazhattak. Ekkor Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy, a kötéltechnikai alegység vezetője közölte, hogy Berényi marad, aki ennek köszönhette, hogy a csapattal tarthatott. 

– A repülőnk a törökországi Adana városban szállt le, ott vártuk a csatlakozást Antakyába. Mikor megérkeztünk, olyan volt, mintha egy háború sújtotta helyre érkeztünk volna, ahol a pusztítást a természet végezte. Borzalmas volt a látvány: összedőlt házak, füst, por mindenhol. Az emberek szemében szomorúság, elkeseredés látszott – emlékezet vissza a látottakra Berényi Imre. 

A csapat rögtön kiépítette a táborát, és két egységre (Alfa, Bravó) oszlottak. Mikor az egyik dolgozott, a másik pihent, majd jött a váltás nyolc óránkét. Berényi Imréék négy ember életét mentették meg. Az egyik legszomorúbb az volt, mikor egy édesanyát emeltek ki épségben a romok közül, aki a kezében halott gyermekét tartotta. 

– Egy török férfi nevét kiemelném: Murat Kerséét, ő sokat segített nekünk. Murat a magyar felesége révén tanulta meg a nyelvünket, és mikor hallotta, hogy a magyarok hol mentenek, Isztambulból rögtön Antakyába utazott

 – említette Berényi Imre. 

A mohácsi tűzoltó mellett három másik baranyai lánglovag segített a törökországi mentésben. Név szerint: Farkas Roland tűzoltó őrnagy, Kopasz Zsolt tűzoltó százados, Riba Lajos címzetes tűzoltó zászlós. 

A törökországi mentés résztvevőit a napokban a Sándor-palotában fogadta Novák Katalin köztársasági elnök. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában