Három napig volt a romok alatt

2023.03.09. 13:36

Földrengés: videóüzenetben köszönte meg a török nő a magyar hősöknek, hogy megmentették az életét

„Önök megmentették az életemet. Szerettem volna megkeresni önöket, és remélem, hogy ha Antakya újraépül, ott találkozunk, közölte videóüzenetben Szelma, akit a magyar, köztük baranyai tűzoltók mentettek ki az összedőlt épület romjai közül.

Zs. J.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A magyar HUNOR mentőcsoport is segített a földrengés sújtotta Törökországban a túlélők utáni kutatásban. A mentőcsoportban baranyai tűzoltók is voltak. Az egyik túlélő, a napokban videóban köszönte meg a magyar tűzoltók bátorságát.

Szelma, a negyvenéves török nő megmentéséről lapunk is beszámolt. A nő egy három blokkból álló hatalmas szállodában tartózkodott, mikor a megmozdult a föld.

Szelma a mostani videóüzenetében beszámolt a földrengésről, amit a katasztrófavédelem a közösségi oldalán közölt.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A nő a földrengés előtt pár perccel ébredt, majd azt látta, hogy a csillár elkezd őrülten mozogni. Rájött, hogy már nem tud kimenekülni a második emeleti lakásából, így az ágy mellé vetette magát, és védte a fejét.

– A szó szoros értelmében azt hittem, meghaltam, és az egész város elpusztult. Nekem azt mondták, a szálloda egy 9-es erősségű földrengést is kibír. Ha mégis összeomlott, az számomra azt jelentette, hogy Antakya a földdel vált egyenlővé – közölte Szelma.

A beszélgetésbe Szelma fia is bekapcsolódott, aki elmondta, hogy a földrengés hírére azonnal elindult Isztambulból Antakyába, és megtalálta a magyar tűzoltókat, akiknek a porba rajzolta le a szálloda alaprajzát, és azt, hogy szerinte hol van az édesanyja.

A mentés története

Mikor a szűk járatok egyikében, az épület belsejében Kormos László meghallotta, hogy a romok alól valaki kiabál, akkor a nő már három napja feküdt ott. Fázott, mínusz kilenc fok volt, rázta a hideg, fájt a lába, amelyre rázuhant egy bútor, tele volt a szája törmelékkel, de valahonnan mindig érkezett friss levegő, és néha hangokat is hallott. Ezekről nem tudta eldönteni, hogy hallucinál-e, vagy valóban hallja azokat.

Mikor végre a mentés eljutott addig, hogy a tolmáccsal is tudott beszélni, akkor történt az a bizonyos félreértés, hogy a Szelma nevet Kormos László Szalmának értette, és a műveletirányításnál várakozó fiú, Szelma fia összeomlott, mert azt hitte, mégsem az anyját találták meg a kutató-mentők.

Mint kiderült, az alfák több oldalról is megpróbálták megközelíteni őt, végül valahogy áttörték a födémeket, és egy keskeny résen kiemelték a lábán súlyosan megsérült nőt.

A nőnek egy kérdése volt: megfordult-e a fejükben, hogy feladják, és nem fogják őt megmenteni?

– Egy percig sem, soha – válaszolta neki Farkas Roland, baranyai tűzoltó, alegységvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában