Két nagyobb ügyet tárgyalnak

2023.03.19. 15:26

Milliók landoltak a zsebekben: vagyonőrök és orvosok állnak a bíróság elé

Zs. J.

Fotó: Gorodenkoff

Két nagyobb ügy kerül a pécsi bíróságok elé. Március 24-én vagyonőrökkel szemben hoz határozathirdetést a Pécsi Ítélőtábla. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2003-tól vagyonőrként dolgozott, ennek során kiterjedt kapcsolatokra tett szert. Kilenc évre rá előre lépett a ranglétrán, vagyonőri munkaerő kölcsönzést végzett. A munka során számos megrendelést szerzett vagyonőri tevékenység ellátására, volt, hogy ezer munkavállaló foglalkoztatására is szükség volt. 

Az elsőrendű vádlott egy idő után elhatározta, hogy egy olyan céghálózatot hoz létre, amely révén adó- és járulékelkerüléssel jelentős vagyonra tehetnek szert. A vád szerint a vádlottak a céghálózat által 4 483 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A törvényszék az elsőrendű vádlottat költségvetési csalás és több rendbeli számvitel rendjének megsértése bűntette miatt  6 év 6 hónap börtönre és 250 napi tétel pénzbüntetésre (1 200 000 Ft) ítélte, valamint vele szemben az okozott vagyoni hátrány erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A törvényszék a további vádlottakat 3 év 6 hónaptól 6 évig terjedő szabadságvesztésre, valamint 375 ezer–1 millió forint  közötti pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész az elsőrendű vádlott terhére súlyosítás, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.

A másik tárgyalást március 22-én a Pécsi Törvényszéken tartják, ahol pécsi orvosok állnak a bíróság elé. Egy professzor, egy fül-orr-gégész szakorvos és egy boncmestert azzal gyanúsítanak, hogy nem megfelelő módon dokumentálva vetettek ki, majd használtak fel emberi koponyacsontokat. A tárgyalás szerdán a vádlottak meghallgatásával folytatódik.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában