Az orvos adta ki az utasítást

2023.04.20. 09:28

Nem volt pépes étel a kórházban, csak darabos, a beteg emiatt megfulladt

A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját.

bama.hu (forrás: Pécsi Járási Ügyészség)

A kép illusztráció

Fotó: CGN089

A két vádlott nő közül az egyik ápolóként, a másik szakorvosként dolgozott a kórházban, ahova 2020. október 24-én este vették fel a sértettet.

A sértettnél a vele született betegsége folytán nyelési elégtelenség, heveny garatmandulagyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.

A sértettet 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvos vádlottat is. Az orvos feltüntette a lázlapon a sértett speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló vádlott délután a sértett etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a sértettet. Az orvos ehhez hozzájárult, az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette.

A sértett az ebéd elfogyasztása után fulladozni kezdett. Az orvos vádlott megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, de beavatkozása ellenére a beteg meghalt. Halálának közvetlen oka a felső légutak falat-beékelődése és fulladásos agybénulás volt.

A vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek. Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában