Elismerés

2023.08.18. 17:00

Szent Istvánt ünnepelték és díjat is adtak át a katasztrófavédelemnél

Délelőtt a belügyminisztériumban, délután pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartottak ünnepséget augusztus huszadika, az államalapítás és Szent István király ünnepe tiszteletére. A főigazgatóság rendezvényén adták át a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díját is.

Bama.hu

Délelőtt a belügyminisztériumban, délután pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartottak ünnepséget augusztus huszadika, az államalapítás és Szent István király ünnepe tiszteletére. A főigazgatóság rendezvényén adták át a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díját is.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Varga Béla tűzoltó ezredest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. A tábornoki kinevezési okmányok átadására a Sándor Palotában került sor.

 

A köztársasági elnök – a belügyminiszter előterjesztésére – állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából az A Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában végzett három és fél évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként Kálmán Rajmund Levente tűzoltó alezredesnek, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának, a HUNOR Mentőszervezet csoportvezetőjének.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából előléptette soron kívül tűzoltó ezredessé Fábcicné Oláh Judit tűzoltó alezredest, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesét.

A Belügyminisztériumban a mai napon megtartott miniszteri rendezvényen kiemelkedő helytállásáért három kolléga vehetett át Bátorságért Érdemjelet, és a pénteki ünnepségen a katasztrófavédelem további három munkatársa részesül köztársasági elnöki kitüntetésben.

A belügyminiszter állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette Szipola Benjamin tűzoltó hadnagyot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség IX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát, aki egy nyolcadik kerületi bérházban történt gázrobbanást követően kimentett egy, a lakásában rekedt embert. A robbanás következtében több lakásban falak dőltek ki, ajtók-ablakok szakadtak ki, a keresett személyt a törmelékek alatt, keresőkutya segítségével találták meg. 

 

Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette a belügyminiszter Kótaji Richárd tűzoltó őrmestert és Nagy Mihály címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját és különlegesszer-kezelőjét, akik egy családi ház pincéjében keletkezett tűz során öt acetilén-, négy oxigén-, egy széndioxid- és két propánbutángáz-palackot vittek ki, amelyek folyamatos hő- és tartós lánghatásnak voltak kitéve. A palackokat visszahűtötték, majd az acetilénpalackokat mesterlövészek hatástalanították.

A BM OKF délutáni ünnepségén megjelentek a főigazgatóság vezetői, a miniszteri, főigazgatói elismeréseket Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, műveleti főigazgató-helyettes adta át. Ezt követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának kvintettje adott ünnepi műsort. 

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Ciurkiewicz Norbert tűzoltó századost, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát.

Tűzoltó századossá Jandó Zoltán Sándor tűzoltó főhadnagyot, a Nagykátai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát.

Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Bolla Róbert tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Faragó Antal Gábor tűzoltó őrnagynak, a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, Hosszú Ferenc tűzoltó törzszászlósnak, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referensének, Patkó Csaba tűzoltó törzszászlósnak, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, Sándorfi Gergely tűzoltó zászlósnak, a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének és Stuller Tamás tűzoltó törzszászlósnak, a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának. 

Miniszteri emléktárgyat adományozott Pergőné Gere Katalinnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemelt szakügyintézőjének, Kővári Attila tűzoltó őrnagynak, a Gazdasági Ellátó Központ osztályvezetőjének és Sztakó István tűzoltó zászlósnak, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2023-ban 23. alkalommal írta ki a Dr. Balogh Imre emlékpályázatot. Ennek nyertese a rendezvényen vette át a legjobbnak járó vésés nélküli aranygyűrűt. A tizenegy pályamunka közül a bíráló bizottság Csicsely János tűzoltó őrnagy, a Békés vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársának a pályamunkáját tartotta a legkiemelkedőbbnek. Az őrnagy „OXIGÉN” jeligéjű dolgozatában az egészségügyi intézményekben alkalmazott oxigénterápia tűzvédelmi veszélyeiről értekezett. A pályaművek közül több is a pilóta nélküli járművek alkalmazási területeit, illetve az elektromos autókkal kapcsolatos tűzvédelmi feladatokat dolgozta fel, de akadt pályázó, aki a diplomáciai védettség alá tartozó területekkel, épületekkel, járművekkel kapcsolatos események felszámolásával, a radiológiai érintettségű káreseményeknél való beavatkozásokkal, az óvodák tűzvédelmi felkészítésével, illetve a hőterhelést kapott palackok jelenlétében történő beavatkozásokkal foglalkozott. 

A Szózatot követően Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Az elismerésben részesültekhez szólva úgy fogalmazott, valamennyi díjazott mögött több évtizednyi kemény, elhivatott munka van. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában