100 éve történt

2023.09.11. 09:00

Áldetektív nyomában: másfél millió lapult a harisnyájában

Zsigmond József

Fotó: Brothers Art

Kern János szeptemberben megjelent a rendőrségen és a következőket mondta 1923-ban: szeptember 11-én este Schmidt Ádám nevű ismerősével egy vendéglőben borozgatott, miközben egy magát detektívnek mondó egyén lépett hozzájuk, és felszólította Schmidt Ádámot, hogy kövesse őt a rendőrségre. Schmidt azóta eltűnt, és mert távozásakor hárommillió volt nála, és Kert attól tartott, hogy az illető fiatalember elcsalta valahová és kirabolta, vagy megölte ismerősét, írta a Dunántúl.

A rendőrségen nagy szenzációt keltett a bejelentés és nyomban széleskörű nyomozás indult meg az ügyben. Csakhamar előkerült a magát detektívnek kiadó fiatalember, aki elmondta, hogy nem detektív, de csakugyan a rendőrségre akarta kísérni Schmidt Ádámot, mert benne felismerte azt az egyént, aki őt a múlt évben a szerbek kezére juttatta Eszéken. Fel is kísérte volna Schmidt Ádámot rendőrségre, ha az útközben meg nem szökik tőle.

A rendőrség jegyzőkönyvbe vette a vallomást és a fiatalembert, aki egyébként pécsi lakos őrizetben tartotta addig, míg Schmidt Ádám elő nem került. Erre nem sokáig kellett várni, mert Schmidt rövid időn belül előkerült. A rendőrségen elmondta, hogy Eszékről érkezett és nem Schmidt Ádámnak hívják, hanem Szerelányi Józsefnek és Eszéken órás mesterséget folytat. 

Arra a kérdésre, volt-e már büntetve, hosszas gondolkodás után bevallotta, hogy különféle lopások miatt összesen 18 évig ült fogházban. Azt is bevallotta, hogy útközben, megszökött a fiatalembertől, aki a rendőrségre akarta kísérni. Kihallgatása után megmotozták és a harisnyájába rejtve másfél millió koronát, a zsebeiben pedig százhetvenezer koronát és 16 dinárt találtak. A rendőrség gyanúsnak találta Szerelányi Józsefet és mert nincs kizárva, hogy különféle bűntények terhelik a lelkiismeretét, átkísérték az ügyészségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában