Szén-monoxid

2023.11.06. 09:00

A megfelelő készülék életet menthet - ezt több eset is bizonyítja

Közzétette a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint a szén-monoxid érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat.

Czeczon Enikő

Fotó: Tóth Imre

 A megfelelő készülék használata életet menthet, mint az történt több alkalommal is az évben a baranyai térségben. 

Márciusban Újpetrén, a Petőfi utcában jelzett a készülék mérgező gázt, ahol a tulajdonos kiszellőztette, elhagyta a házat, majd értesítette a katasztrófavédelmet. 

Júniusban egy mohácsi családi házban szólalt meg a vészjelző, a Budai Nagy Antal utcában, ahová értesítés után a város hivatásos tűzoltói kiérkeztek, és méréseket végeztek, amely kimutatta a mérgező gáz jelenlétét. Szerencsére személyi sérülés nem történt. 

Egy szén-monoxid készülék augusztusban is jelzett, méghozzá Pécsett, egy Mária utcai társasházban. Az ingatlanban ketten tartózkodtak, akik a jelzést követően lekapcsolták a gázkazánt, kiszellőzettek és riasztották a tűzoltókat. Az esetben szintén nem történt személyi sérülés. 

A BM OKF honlapján elérhető a lista a biztonságos és a nem biztonságos készülékekről. Az utóbbi kategóriába tartozó eszközök forgalmazását a Katasztrófavédelem betiltotta, mindemelett felhívja a figyelmet a hatóság, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak az emberek a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben már ilyennel rendelkezik, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában