Folytatódott a tárgyalás

2023.12.12. 17:00

Kriptovalutával fizetett a megrendelt dizájnerdrogért

Tanúmeghallgatással folytatódott kedden a Szigetvári Járásbíróságon annak a szövevényes bűnügynek a tárgyalása, amelynek az ügyészség nyolc embert bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, többeket pedig pénzmosással vádolt meg.

Balikó Gergely

A kép illusztráció

Fotó: Fuss Sergey

Ugyan a bíróság előkészítő üléseken a vádlottak többségével szemben ítélettel befejezte az eljárást, az elsőrendű vádlott esetében az folytatódik. Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék szóvivője hírportálunk érdeklődésére közölte, hogy az elsőrendű vádlott betegség miatt nem jelent meg a keddi tárgyalási napon. Az ügy bizonyítási eljárással folytatódik januárban.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlottak büntetés-végrehajtási intézetben ismerkedtek meg, szabadulásuk után is jóban maradtak.

Az elsőrendű vádlott felajánlotta a másodrendű vádlottnak, hogy hozzanak létre egy legális szerként feltüntetett, valójában úgynevezett C-listás új pszichoaktív anyagokat forgalmazó internetes áruházat, de ezt a másodrendű először visszautasította. Később, 2017 karácsonyán felkereste az elsőrendű vádlottat a lakásán, aki ismételten felvetette neki az ötletet. Az elsőrendű vádlott elmondta a másodrendűnek, hogy feladata az lenne, hogy a fővárosban béreljen egy lakást, ahol a web­áruházba érkező megrendeléseket csomagolja és postázza. Ehhez az elsőrendű vádlott biztosítja a külföldről beszerzett új pszichoaktív anyagokat. A másodrendű vádlott elfogadta az ajánlatot, és 2018. február 15-én kibérelt egy budapesti lakást.

Az új pszichoaktív anyagokat az elsőrendű vádlott fiktív névvel külföldről rendelte meg és azokért kriptovalutával fizetett az élettársa bankszámlájáról, aki nem tudott a bűncselekmény elkövetéséről. Az elsőrendű vádlott 2018 februárjától 2020 júniusáig kb. 50 ezer gramm új pszichoaktív anyagot rendelt, melyekért mintegy 40 millió forintot fizetett. 

A kereskedőoldalakat az elsőrendű megbízása alapján a hetedrendű vádlott hozta létre. Az új pszichoaktív anyagokat tartalmazó csomagok ellenértéke kezdetben ismeretlen személy, később a több vádlott-társ számlájára érkezett, több százmillió forint. Ezt az összeget ismeretlen személyek az elsőrendű vádlott megbízásából különböző automatákból részletekben felvették, majd eljuttatták az elsőrendű vádlotthoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában