Komoly veszély

2023.12.16. 09:00

Miről ismerhetjük meg az internetes csalót?

Az internetes piactereken egyre több csalóval találkozhatunk. A probléma akkora mértéket öltött, hogy a rendőrség kiemelten figyelmezteti a lakosságot ennek veszélyeiről, s támpontokat ad arra vonatkozóan is, hogy miről ismerszik meg egy „piacteres” csaló.

Mohay Réka

Fotó: Kite_rin

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán megosztott figyelmeztetését a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság is publikálta, ez alapján gyűjtjük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Piacteres csaló ismérvei:

  • Vásárlóként jelentkezik a hirdetésedre, csevegőalkalmazásban üzen. 
  • Javasolja, hogy csomagküldő szolgálatot vegyünk igénybe a csomag elküldéséhez, amit ő készségesen elintéz. 
  • Linket küld a csomagküldő szolgálathoz, és azt állítja, hogy azon keresztül fogja nekünk kifizetni a termék árát. 

Azonban a link egy ismert csomagküldő szolgálatéhoz hasonló hamis oldalra vezet, ahol ki kell választanod a bankod és a bankkártya adataidat kell megadnod, vagy az internetbank azonosítót és jelszavad. 

És kész is az átverés. 

A hamis oldalon beírt bankkártyaadatok az elkövetőhöz jutnak, aki azokkal online vásárlást indít. Ha az internetbank adatainkat kérik, egy másik felugró ablakban már a telefonunkra érkező SMS kódot kell megadni, amit, ha beírunk, teljes hozzáférést adunk a számlánkhoz. 

„Fogj gyanút! Soha ne kattints az állítólagos vevő által küldött linkre! Soha ne add meg bankkártya és banki adataidat, hiszen te nem vásárolni, hanem eladni akarsz!”- figyelmeztet a rendőrség.

Forrás: Budapesti Rendőr-főkapitányság, Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalai

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában