Jogerősen Pécsett ítélték el a késelőt

2023.12.01. 17:00

Nyakon szúrta szállásadóját és két másik embert is megsebesített

Jogerősen hét és fél évre enyhítette pénteken a Pécsi Ítélőtábla annak a Romániából származó férfinak a fegyházbüntetését, aki szívességi lakáshasználóként 2021 szilveszterén késsel nyakon szútra Tolna vármegyei szállásadóját és két másik embert is megsebesített.

Balikó Gergely

Fotó: guruXOX

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 óta az egyik sértettnél élt; közreműködött a ház körüli munkavégzésben, illetve a sértett vállalkozásában, amiért teljes körű ellátást kapott. 

A táblabíróság hozzátette, hogy mivel 2021-ben a sértettnek és élettársának gyermeke született, majd újabb gyermeket vártak, ezért megkérték a vádlottat, hogy költözzön haza vagy a ház egy lakhatásra csak éppen elégséges helyiségében alakítson ki magának egy szobát. A vádlott az utóbbi megoldást választotta.

2021. szilveszter éjjelén a vádlott és a sértett családja utóbbiak rokonainál ünnepeltek, ahol a későbbi támadó részeg lett, ezért újév hajnalán 2 óra körül elküldték onnan.

A dühös vádlott miután hazaért szállásadója autójának szélvédőit, majd a ház két ajtajának üvegét is betörte. „Eközben kereste a sértettnek korábban átadott személyi igazolványát, hogy elköltözzön tőlük, azt nem találta meg, de úgy döntött, hogy gyalogosan Romániába indul” – ismertette a részleteket az ítélőtábla.

Mikor a vádlott az utcán ment, autóval szembe jött vele a sértett, vele volt élettársa és gyermeke is. A sértett az ablakot lehúzva kiszólt a vádlottnak, hogy menjen velük haza, mire a vádlott nem mérséklődő dühében az autóhoz lépett és az ajtón kiszállni akaró sértettet a kezében tartott késsel legalább két alkalommal a nyaki erek közvetlen közelében megszúrta, azt kiabálva neki, hogy „megöllek” – részletezte a tábla az esetet.

Miközben a sértett élettársa gyermekével az autóból kiszállva segítségért kiabált, a sebesültnek sikerült a volán mögé ülnie és elhajtania. A vádlott a másik sértetthez lépett, dulakodni kezdtek, melynek során ezt a férfit is többször megszúrta.

Időközben a második megsebesített férfi fia is a helyszínre ért, majd a támadót földre lökte és fejbe is ütötte. A vádlott egy alkalommal a combján megszúrta a férfit, de az ütések hatására letette kését és miután a férfi leszállt róla, elmenekült. A rendőrök még aznap elfogták.

A vádlott az egyik sértettnek közvetett életveszélyes állapotot okozott, a másik két férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyet első fokon tárgyaló Szekszárdi Törvényszék a vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, súlyos testi sértés kísérlete és két rendbeli rongálás miatt 10 év fegyházra és 10 év kiutasításra ítélte, azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés-büntetést pénteken 7 év 6 hónapra enyhítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában