Életfogytiglanra ítélték

2024.01.12. 15:40

Bozótvágó késsel indult volt élettársához, hogy megölje

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt pénteken a Pécsi Ítélőtábla egy férfit, aki 2022 augusztusában bozótvágóval súlyosan megsebesítette korábbi élettársának férjét – közölte a táblabíróság hírportálunkkal.

Balikó Gergely

Mint ismertették, a jogerős tényállás szerint a büntetett előéletű vádlott és az ügy sértettjének felesége korábban élettársak voltak. Ez akkor szakadt meg, amikor a vádlott szabadságvesztés büntetését töltötte. Szabadulása után a vádlott és korábbi élettársa újra összejöttek, de a férfi magatartása miatt a nő végül visszaköltözött a férjéhez.

A tábla úgy folytatta, hogy ezután a vádlott fenyegetni kezdte a nőt, majd 2022. augusztus 9-én este ittasan egy bozótvágó késsel elindult hozzá és férjéhez, mondván megöli őket. A sértett férj, a felesége és három gyermekük is otthon volt, amikor a vádlott megérkezett. A kutyaugatásra kiment a házból a sértett, akinek a vádlott azt kiabálta, hogy „meg foglak ölni, meghalsz”.

A férfi bemenekült a házba, belülről próbálta tartani az ajtót, de elesett, így a vádlott az ajtót benyomva bejutott és a késsel a nyaka felé vágott. A sértett a kést az élrészénél megfogva védekezett, dulakodtak, a vádlott a férfi hasa irányába is kaszált a késsel. A sértettnek sikerült a vádlottat az udvarra kiszorítania, majd kilöknie a kapun. A vádlott ez után elfutott, ruháját lecserélte, a kést elrejtette, majd megszökött az őt kereső rendőrök elől, akik végül két nappal később elfogták.

A tábla tájékoztatása szerint a sértett mindkét kezén súlyosabb, az inakat is érintő sérülést szenvedett el, test szerte pedig több vágott felületű sérülést szerzett, amelyek három-négy hónap alatt jöttek helyre. Az ítélőtábla kitért arra is, hogy „a vádlott által a nyaki területre irányuló kaszáló mozdulatok esetén bekövetkező sérülés a sértett azonnali vagy rövid idő alatt bekövetkező, esetleg csak műtéti úton elhárítható halálához vezethetett volna”.

Az ügyben első fokon eljáró Pécsi Törvényszék a vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen bejelentett védelmi fellebbezések folytán másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta, így az jogerős.

A tábla megjegyezte azt is, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabására azért került sor, mert a vádlottat korábban már két alkalommal elítélték személy elleni erőszakos bűncselekmény, köztük súlyos testi sértés, illetve emberölés bűntette miatt. A törvény értelmében ezért ő erőszakos többszörös visszaesőnek minősül, így vele szemben kötelező az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában