Figyelem!

2024.04.13. 14:00

Mama és papa a gép előtt: rájuk pályáznak az online csalók

A 21. század rohamos digitális fejlődésében az idősek sem szeretnének lemaradni, lépést tartanának gyermekeikkel, unokáikkal. Nem árt azonban vigyázniuk, sok online csaló különösen rájuk vadászik, Baranyában is több ilyen eset történt.

Tóth Viktória

Forrás: Shutterstock

Hírportálunkon és a Dunántúli Napló Postabontás rovatában is többször beszámoltunk olyan esetekről, amikor különböző - magukat online webáruháznak beállító - oldalak által csapták be az időseket, tettek szert megtakarításukra. Ezeket a csalókat aztán nagyon nehéz megtalálni, felelősségre vonni, éppen ezért fontos, hogy elkerüljük őket. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Adatvezérelt Marketing Szövetség friss közös kutatásából kiderült, hogy az 50–79 éves magyarországi internetezők 97 százaléka napi rendszerességgel használja az internetet. Átlagosan mintegy két órát töltenek naponta az interneten, ám kevesen tartoznak a digitálisan felkészültek közé, ezért többnyire bizalmatlanok és kevésbé tudatosak.

Online csalások fő áldozatai az idősek
Online csalások fő áldozatai az idősek
Fotó: Julia Zavalishina

Az idősebb korosztálynak is, - a fiatalokhoz hasonlóan - a hírolvasás, e-mailezés és tájékozódás mellett a közösségi média, a chatelés és a különösebb cél nélküli böngészés tartozik a leginkább jellemző tevékenységeik közé.

– Gyermekeim közbenjárásával vettem meg néhány éve az első okostelefonomat, akkor kicsit tartottam tőle, de mára már megkedveltem. Itt tudom tartani a kapcsolatot a családdal és a barátnőimmel is. Volt már olyan, hogy a kattintgatás közben ráakadtam egy oldalra, ahol egy szimpatikus cipőt hirdettek, pont az én méretemben, meg is rendeltem, de nem kaptam meg a terméket. Azóta inkább segítséget kérek, ha valamit az interneten keresztül akarok megvenni

 – fogalmazott Mária, nyugdíjas olvasónk.

A kutatás alapján a megkérdezett idősek 89 százaléka nem szívesen adja meg az adatait az interneten, ugyanennyien nem fizetnek online, ha vásárolnak is az interneten keresztül akkor inkább utánvéttel.

A teljes célcsoport 80 százaléka tart a számítógépes vírusoktól, de a magukat körültekintő internetezőnek tartók 28 százaléka is gyakran kattint félrevezető tartalomra vagy linkre. Az online világot a megkérdezettek fele tartja veszélyesebbnek az offline-nál, és hasonló arányban tartanak az internetes átverésektől is

 – tudtuk meg az NMHH információiból.

Ha online csalás áldozata lett

Manapság egyre tájékozottabbak az idősek is az internetes veszélyekkel kapcsolatban. Így a csalási, online támadási módok többségét ismerik. A legtöbben a hamis hírlevelekkel és termékeladással, vagy a csaló szándékú nyereményjátékkal vannak tisztában. Ennek ellenére a károsultak aránya viszonylag magas, 10 százalék feletti. Az SMS-ben kapott kártékony linkekre való kattintás következményei szedik leggyakrabban az áldozataikat. A kutatásban arra is felhívták a figyelmet, hogy online csalás észlelése esetén a válaszadók csupán 47 százaléka fordulna a rendőrséghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában