kincsek

2018.01.01. 10:00

Egyedi kincsek birtokában van Baranya megye

Egész évben fokozatosan bővült a Baranya Megyei Értéktár. A kincsek között jelenleg ötvenhat megyei értéket találhatunk.

J. G.

A szigetvári gyógyvíz, a Zselici csühögő, a bánáti bazsarózsa, a nagyharsányi szoborpark és Szigetvár zenei élete is bekerült legutóbb a folyamatosan gyarapodó Baranya Megyei Értéktárba. Az Értéktár Bizottság rendszeresen ülésezik, hogy összegyűjtse, rendezze és bemutassa azokat az értékeket, melyek turisztikai és ezen keresztül gazdasági potenciált is jelentenek.

– A Baranya Megyei Értéktár tagjának lenni kivételes helyzet, megyei megbecsülést jelent és esélyt arra, hogy hosszú távon megmaradjanak ezek az értékek – hangsúlyozta Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke. – Ami a legfontosabb, ez alulról jövő kezdeményezés, ha valami bekerül a helyi értéktárba, azt lehet tovább jelölni. Ha valaki úgy gondolja, a megyei értéktárból hiányzik egy érték, akkor a helyi, települési értéktárból terjesztheti fel.

A Baranya Megyei Értéktárba a települési értéktárak javaslatai alapján kerülhetnek be az értékek, és Baranyában már több mint nyolc ilyent találhatunk már. Ez azt is jelenti, hogy helyben, a községekben is sorra alakulnak kisebb bizottságok, melyek összegyűjtik a helyi értékeiket. Ez lehet épített, természeti, kulturális vagy egyéb örökség.

– Ami bekerül a Baranya Megyei Értéktárba, az egyfajta pluszfigyelmet kap – tette hozzá a közgyűlés elnöke. – Egyrészt bekerül a minden évben megújuló katalógusba, felkerül a Kincses Baranya honlapra, de kiemelt szerepet, illetve marketinglehetőséget kap a megye rendezvényein.

Több mint ötven éve tört felszínre az értékes, szigetvári gyógyvíz.

A települési értéktárakba bárki javaslatot tehet, legyen az magánszemély, vállalkozás vagy önkormányzat. Ráadásul ez a gyűjtemény több olyan értéket is tartalmaz, melyek nem csak a megyében, hanem országosan is egyedülállók. Ilyenek a busójárás, a Zsolnay porcelán, a harkányi gyógy- és fürdőkultúra és a szigetvári Zrínyi-kultusz is. Az értéktárak és a hungarikumtörvény lényege, hogy fennmaradhasson vagy kiemelt értékké váljon egy olyan kezdeményezés, hagyomány, épített örökség, amely meghatározó az adott településen vagy közösségben. Nem véletlen, hogy időnként az értéktár bizottságának a tagjai is meglepődnek, hogy micsoda különlegességek birtokában vagyunk a megyében.

Ládika jelképezi a tagságot

Imázsfilm készült az értékekről, mely a megye egy-egy kiemelt értékét mutatja be. Az értéktárba kerülők egy Kincses Baranya ládikát kapnak, jelképezve a tagságot. Minden évben két alkalommal új kiadás készül a nyomtatott katalógusból, illetve frissül a Kincses Baranya honlap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!