disznóvágás

2018.01.13. 11:30

Nem ment ki a divatból a házi kolbásztöltés

Változatlanul népszerű a disznóvágás, amely, úgy tűnik, részben független az időjárástól, mert az apróhirdetések között folyamatosan kínálják eladásra a hízókat. Amint az egyik böllér megjegyezte, nem is mínuszok kellenek a disznóvágáshoz, hanem éles kések.

Idén is megrendezték az immár hagyományos disznótort a szolnoki mûvésztelepen. A jó hangulatú, sok-sok tennivalóval, de szórakozással is fûszerezett szombati rendezvényen ízletes, hagyományos ételeket kóstolhattak az érdeklõdõk.

A december és a január hagyományosan a disznóvágások időszaka, ezért aztán minden nap több apróhirdetés is megjelenik lapunkban az eladó hízókkal kapcsolatban. Az árakat böngészve szinte semmi változás nincs az elmúlt évekhez képest, talán annyi, hogy több helyen is 400–450 forint között kínálják a hízókat. Ugyanakkor ha megtisztítva, és félbe vágva szeretnénk hazavinni, akkor ehhez számoljunk hozzá néhány ezrest, amiért a házigazdák ezt a feladatot is elvégzik, vagy alku tárgya, hogy mi fér bele az árba. Minden bizonnyal még így is jobban járunk egy-két százassal, mintha a félsertést a húsáruházakban vennénk meg.

A szakemberek azt ajánlják, a család fogyasztási szokásainak megfelelően mérjük fel, hogy mi mindent hasznosítunk a disznó feldolgozása során. Ez alapján dönthetünk, hogy félsertést veszünk, vagy alkuszunk egy disznóra, vagy csak kolbászhúst vásárolunk és magunk töltjük meg. A 30-70 százalékos – zsiradék-hús – darált húst 900 forint körüli áron kínálják a húsboltokban.

A böllér szerint azonban, ha módunk van rá, inkább a frissen vágott, háztáji hízót válasszuk, mert a friss, még szinte meleg hússal egyrészt könnyebb dolgozni, másrészt a töltelékáru is hamarabb összeérik, és még az íze is harmonikusabb lesz.

Ha úgy döntünk, hogy inkább készterméket vásárolunk, mert csak néha-néha fogyasztunk kolbászt vagy szalonnát, akkor úgy kalkuláljunk, hogy a füstölt kolbász, vagy a kolozsvári szalonna 1400 forinttól, a különféle hurkák pedig átlagban 600 forinttól kaphatók. Természetesen komoly árkülönbség is mutatkozhat az üzletekben, érdemes több helyen is megkóstolni a termékeket, így eldönthetjük, melyik termék ízlik a legjobban.

El kell kábítani

Európai Uniós országként hazánkban is be kell tartani az állatvédelmi törvény előírásait a disznóvágások alkalmával. A szabályozás alapján a sertést közvetlenül a leszúrás előtt el kell kábítani, mert e nélkül a disznóvágás állatkínzásnak minősül és büntetendő. A vágóhidakon ipari elektromos berendezéssel kábítják el a sertéseket és szarvasmarhákat egyaránt, a házi vágás során a gazdák vagy a böllérek kézi kábító eszközzel, egy kábítópisztollyal végzik el ezt a műveletet.

Látványkonyha

Egyre több érdeklődőt vonzanak a különböző kolbásztöltő fesztiválok, stifolderversenyek, látványdisznóvágások, vagy éppen az Ormánsági Fehérhurka Fesztivál, amely immár komoly hagyományokra tekint vissza. Komlón szintén már hagyományosan rendezik meg a Kolbásztöltő Fesztivált, idén február 3-án várják az érdeklődőket és a csapatokat. Fekeden szintén nagy népszerűségnek örvend minden évben a stifolder fesztivál, emellett sok településen látványdisznóvágásokat szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!