közgyűlés

2018.02.14. 20:00

Beindul a gyárépítés Pécsen, folytatódhat a kerékpárutak bővítése

A hónap közepén immár az év második közgyűlését tartják a pécsi városházán. A képviselők az előzetes tervek alapján negyedszáz témában döntenek majd, egyebek mellett szó lesz a tavalyi esztendő költségvetésének és a Pécsi Építési Szabályzatnak a módosításáról, az Araddal érvényben lévő testvérvárosi megállapodás megerősítéséről és a városi fásítási program folytatásáról is. Az ülést megelőző bizottsági üléseken a képviselők tárgyaltak az déli ipari parkban létesítendő új üzemcsarnok építéséről, az e-buszok töltésére szolgáló csarnoképület és a belvárost a különböző városrészekkel összekötő kerékpárutak megvalósításáról is.

HLB

Csütörtökön ismét ülésezik a város közgyűlése, hogy a városatyák számos releváns kérdésben hozzanak Pécs számára előnyös döntéseket. A jelenlegi tervek szerint huszonöt előterjesztést tárgyalnak a képviselők, köztük például azt, amely felhatalmazza a városüzemeltetési feladatokat is ellátó Biokomot, hogy a lakosság igényeinek figyelembevételével folytassa a korábban elkezdett fásítási programot.

Március elején kezdődik (és az elképzelések szerint 2022. augusztus 31-ig tart) az a nagyszabású közösségfejlesztő projekt, ami tizenhárom pécsi városrész lakói számára kínál helyi szinten identitáserősítő programokat és tevékenységeket. A program célja a pécsi közösségek kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi szerepvállalás erősítése. A közreműködők helyi cselekvési terveket és kiadványokat készítenek, közösségi műhelyek hoznak létre, közösségi információs pontokat alakítanak ki a koordinátor szerepet betöltő Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület segítségével.

Ugyan csak az illetékes bizottságok tárgyaltak eddig arról azokról a fejlesztésekről, amelyek jóváhagyásáról valószínűleg a közgyűlésen is szó lesz majd. Ezek közé tartozik a Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztése és egy új üzemcsarnok építése is. Az előbbi során teljesen közművesítik az Időjós utca érintett ingatlanait, valamint utakat, parkolót és buszfordulót is építenek. Az utóbbi vonatkozásában annyi tudható, hogy két és fél hektáron egy 4500 négyzetméteres ipari csarnokot húznak fel, mellette egy 800 négyzetméteres raktárat és két kamiondokkolót alakítanak ki. A további elemekkel bővített (trafóház, víztároló és záportároló) projekt becsült költsége költsége nettó 720 millió forint.

Az e-buszok sem maradnak csarnok nélkül, a Tüskésréti úton építenek számukra üzemet a szükséges infrastruktúrával, ahol tíz darab e-járművet tölthetnek fel. A beruházás nettó 165 millió forintba kerül.

Szintén bizottsági szinten tárgyaltak a képviselők a Kertváros és a belváros közötti kerékpárút megépítéséről, a projekt már a lényegi megvalósítás fázisában van, csupán a kivitelezési közbeszerzés lebonyolítása van hátra. A tervezett kerékpárú egyrészt összekapcsolja a két városrészt, másrészt mindkét területről könnyen megközelíthetővé válik bringával a tüskésréti szabadidőközpont, amely számtalan kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál a pécsiek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!