arckép

2018.02.11. 15:30

Éltetik a barátságokat a kolbásztöltő fesztiválon

A főszervező Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke, Szarka Elemér vallja: minden ismeretséget, barátságot, a találkozás éltet. Ennek ad teret a fesztivál.

Wald Kata

– Múlt szombaton rendezték meg immár nyolcadik alkalommal a kolbásztöltő fesztivált. Miért éppen kolbász?

– Sokan vagyunk, akik vidékről költöztünk Komlóra – a tél a disznóölés szezonja, a falusi hagyományokat szerettük volna ezzel a rendezvénnyel – ami nyolc éve egy kisebb versenynek indult – a városba csempészni. Az időpont se véletlen: karácsony már elmúlt, húsvét még messze van, az ismerősöknek, baráti társaságoknak ebben a „köztes” időszakban is lehetőségük nyílik, hogy egy kis időt együtt töltsenek. Mert minden ismeretséget, barátságot a találkozás éltet – ehhez biztosítja a helyszínt a rendezvény.

– Rekordot döntöttek: a résztvevő csapatok száma meghatszorozódott a kezdetekhez képest. Hogyan tovább?

– Az első fesztivált kísérleti jelleggel 2011-ben a vízmű éttermében tartottuk, 18 csapat részvételével. Egy évvel később a szám 30-ra bővült, a helyszínt is kinőttük: az „501”-es éttermében folyt a „küzdelem”. Új fejezet 2014-ben kezdődött – akkor költözött a fesztivál a sportcsarnokba, ami azóta is kitűnő helyszínként szolgál. Maximum 110 csapat számára tudunk helyet biztosítani, és nem is tervezünk ebben változtatást, hisz az már a táncparkett rovására menne – abból pedig nem szívesen engednénk.

– Komlón már jócskán túlmutat a fesztivál, hisz nem csak helyiekből verbuválódnak a csapatok.

– Munkahelyi kollektívák, baráti társaságok, egy utcában lakók is neveztek a versenyre. Idén a 80 komlói mellett 24 csapat Baranya különböző településeiről érkezett, emellett 3 külföldi és egy békéscsabai társaság is részt vett a megmérettetésen – vannak rendszeresen visszatérők is, ami szintén nagy öröm számunkra. Látható, hogy sok energiát fordítanak a készülődésre is a résztvevők, összetartozásukat erősítve: egyenkötényeket, pólókat, saját sapkát terveznek, a régi, disznóvágáshoz kapcsolódó eszközök is előkerülnek, amivel aztán az asztalaikat díszítik. Komoly az igény az effajta közösségépítő összejövetelre.

– Mi adja a helyi sajátosságot?

– Minden évben komlói zenekarok húzzák a talpalávalót. A komlói fánk, a tészta, a savanyúság is lehetőséget kapott idén a bemutatkozásra – a helyi specialitások, értékek mind előtérbe kerülhetnek egy ilyen rendezvény alkalmával. Fontos hangsúlyozni, hogy a szervezésben akár anyagi támogatással, akár egyéb segítséggel közreműködők száma idén elérte a kilencvenet – ez szintén a helyiek összefogását dicséri.

Értéket őriznek

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesületet 1982-ben, az akkori városi élet jeles gazdasági, politikai, közéleti szereplői alapították meg. Szarka Elemér 25 éve elnöke az egyesületnek, amelynek fő célkitűzései az érték- és hagyományőrzés, illetve -teremtés, valamint a programadás. Számos rendezvény fűződik a nevükhöz: sikeresek többek közt közéleti klubjaik, rendszeresen tartanak településtörténeti konferenciákat, gasztronómiai kezdeményezésünk, az „Ízek utcája” a Komlói Napok rendezvénysorában. „Virágos Komló” elnevezéssel városszépítő mozgalmat hirdettek és szerveznek 2010 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!