zene

2018.02.16. 07:00

Kávészünettel vittek verseket az iskolába

Hogy egy tornateremnyi tizenévest egy órán keresztül lekössön a költészet? Ilyen is van, de nem árt, ha a rímekbe szedett mondanivalót naprakész zenébe csomagolják. Ezt valósították meg hétfőn egy pécsi középiskolában.

Nógrádi László

A különórának is beillő kora délutáni műsorban a Ki viszi át a szerelmet és a Tiszta szívvel is belefért, Petőfi Sándortól József Attilán át Hollós Korvin Lajosig terjedt a felvonultatott alkotók névsora, de nem egy extra lelkes irodalomtanár, hanem egy zenekar révén. A Kávészünet nevű zenekart hívták el ugyanis a Pécsi Szakképzési Centrum Zsolnay szakközépiskolájába, hogy a megzenésített verseikkel hozzák közelebb a költészetet a diákokhoz.

A rendhagyó programról Nemesné Lengl Marianna igazgatóhelyettes elárulta, hogy egy diákjuk kezdeményezésére szervezték meg a programot, amit szponzorok segítségével sikerült megvalósítani. Volt is érdeklődés szép számmal, a tornateremben mintegy 250 kisebb-nagyobb iskolás foglalt helyet. A kisebbeket a Koch Valéria-iskola második osztályosai képviselték vagy ötvenen, az ő meghívásukat egy, a Zsolnayban dolgozó szülő hozta össze. A többiek mind nagyobban voltak, akik tizenévesekhez illően vették ki a részüket: mobiljaikkal sokan videózták a Kávészünet lendületes produkcióját, és a végén szelfire is vállalkoztak a bandával.

A kicsik inspirálóan lelkesedtek: a Ki viszi át a szerelmet ugyan kevésbé mozgatta meg őket, de az Itt van az ősz minden sorát hangosan énekelték – a kísérőik elárulták, hogy hetek óta készültek a koncertre a modern költészetet megzenésítő négytagú csapat Youtube-on látható klipjeinek segítségével. A nagyobbak kicsit gátlásosabban adták át magukat a zeneileg is igényes, rengeteg energiával prezentált darabok élményének, de idővel a közös éneklésből és táncból is mind többen vették ki a részüket. Ezzel is bizonyították, hogy fogékonyak a mai fiatalok is a versre, főleg némi zenével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!