egészségügy

2018.02.09. 14:00

Két év alatt duplájára nőtt az egynapos beavatkozások száma

Két év alatt csaknem megduplázódott az egynapos sebészeti beavatkozások száma a pécsi klinikákon, míg 2015-ben összesen 7356 ilyen jellegű beavatkozást végeztek el, addig az elmúlt évben már 12 949 esetet láttak el az orvosok.

H. Zs.

Az utóbbi években nem csak az országos átlagot tekintve növekedett meg az egynapos műtétek száma, hanem a pécsi klinikákon is. A Klinikai Központ tavalyi teljes fekvőbeteg forgalmának csaknem 6 százaléka tartozott az egynapos ellátások közé.

A PTE Klinikai Központ tájékoztatása szerint tavaly a leggyakrabban végzett egynapos beavatkozások közül a szemészeten a szürkehályogműtét áll az első helyen. A kardiológusok a szív diagnosztikus elektrofiziológiai vizsgálatát, illetve a diagnosztikus katéterezést végezték el a legtöbb esetben. A traumatológiai területen a belső fémrögzítés eltávolítása, a perifériás idegrendszeri rutinműtétek, a percután tűzés és a kisebb izom- és ínműtétek adták a legtöbb esetet, illetve gyakran végeztek kisebb nőgyógyászati és urológiai műtéti beavatkozásokat.

Az egynapos ellátások a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye és kisebb a munkából kiesés időtartama is.

Természetesen nem minden műtét végezhető el egynapos ellátás formájában, ugyanakkor a technológiai fejlődésnek köszönhetően számuk egyre bővül.

Változott a finanszírozás is, az egynapos ellátások 2015-től korlátozások nélkül nyújthatóak, a teljesítményvolumen-korlát sem vonatkozik rájuk, illetve a biztosító is magasabb összeget térít utánuk.

Rendelet szabályozza az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető ellátások szakmai feltételeit. Ez alapján az egynapos sebészeti ellátás keretében többek között akkor végezhető el a műtét, ha a beteg általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe betegsége van, amely miatt nem igényli a beavatkozás utáni szoros megfigyelést. Ugyanakkor fontos, hogy a műtét alatt csak olyan mértékű legyen a vérveszteség, amely nem igényel vérátömlesztést, illetve a műtét utáni fájdalom is minimális mértékű. További követelmény, hogy a kórházból távozó felnőtt önellátó legyen, gyermek esetében pedig biztosítsák a szülők az otthoni gondozást. További feltétel, hogy a beteg tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény autóval fél óra alatt elérhető legyen.

Mint megtudtuk, a kisebb műtéteket követően a betegeknek nem szükséges több napig az intézményben feküdniük, hanem otthon gyógyulhatnak. A kontrollvizsgálat pedig a járóbeteg szakellátáson történik, ugyanakkor szükség esetén a klinika áll rendelkezésre.

Félezer műtét

Jelenleg 554 típusú műtét végezhető el egynapos beavatkozás formájában hazánkban. Magyarországon a szürkehályog-műtétek több mint 90 százalékát végzik el egynapos ellátás formájában. Hét éve az egynapos beavatkozások aránya – az egynapos ellátásként is elvégezhető ellátások között – 41 százalék volt, 2017-ben pedig 82 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!