múltidéző

2018.02.21. 07:00

A kultúrát képviselik a pécsi Kertvárosban

Minden közösségnek vannak központi helyei. Ami egy családnak a nappali, az egy iskolának lehet az udvar, egy falunak vagy városnak a főutca, a főtér, de városrészeknek is lehet hasonló fókuszpontja.

N. L. (fotók: Laufer László)

A pécsi Kertvárosnak ilyen az ANK és a központ szívét jelentő kultúrház. Nem is csoda, hogy az idén 35 éves évfordulóját ünneplő Apáczai Művelődési Ház körül máris szerveződött egy csapat, akik a számos rendezvénynek helyet adó intézmény múltjának emlékeit gyűjtik össze. Mi is feltúrtuk hát az archívumot, hogy a Dunántúli Napló fotósának szemszögéből tekintsünk vissza az Apáczai Nevelési Központ rövidüléséből leginkább Nevkó néven emlegetett és így dalban is megörökített kulturális csomópont első éveire.

A képeinken láthatunk művészeti előadásokat, társadalmi rendezvényeket, de közösségépítő összejöveteleket is szép számmal, a legkisebb gyerekeket lekötő ünnepi kézműveskedéstől a pedagógusok köszöntésén át a gyermekvédelmi szakemberek tanácskozásáig. Hiába, a Nevkó ezerféle módon szolgálta az első pillanattól a köré növő városrészt, teret adva a kultúrának és a kikapcsolódásnak egyszerre.

Változatosságát, befogadó nyitottságát pedig annyi év után ma is őrzi, és ahogy felidézzük a régi pillanatait, biztosak lehetünk benne, hogy a mai események képei is sokáig emlékezetes momentumok őrzőiként maradnak fenn. A régi képeken az arcok ma is ismerősek, és azóta például a ruhák, a külsőségek megváltoztak, a lényeg ugyanaz: jó, hogy van egy hely, ahol össze lehet jönni, immár harmincöt éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!