beruházás

2018.02.14. 15:39

Nekiláttak a repülőgyár építésének Pogányban

Csizi Péter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megkezdődött a pogányi repülőgépgyár építése szerdán. A beruházás első ütemét júniusban fejezik be.

bama.hu

Igazi nagy projekt indult el Pécsett a magyar Magnus Aircraft Zrt. pogányi repülőgépgyártó üzemének építésével.

Amint arról már beszámoltunk, tavaly nyár végén tették le a gyár alapkövét a reptér szomszédságában. Most elérkezett az idő, hogy a beruházás a megvalósítás fázisába lépjen. Márciusban indul a munkaerő-toborzás és -képzés, a mostani beruházást továbbiak is követik.

Az építkezés elindításának hírét Facebook-oldalán jelentette be Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője. A politikus lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, az eddigi előkészületek után immár látványos szakaszába fordult a pécsi repülőgépgyár építése, minden az előre eltervezett ütemben halad.

Ez pedig azt mutatja, közel vagyunk már ahhoz, hogy hamarosan felszállhasson a pogányi kifutópályáról az első Pécsett gyártott repülőgép.

Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója elmondta, ezzel párhuzamos már megkezdték a cég Kecskemétről Pécsre költözését is.

Már márciusban megkezdik a munkaerő-toborzást és -képzést is, hiszen az a cél, hogy a nyár folyamán már az első itt gyártott repülő ki is gördülhessen az üzemből.

Az első ütemet várhatóan 2018 júniusában fejezik be, míg a második megvalósítása a terveik szerint áprilistól októberig tart. A teljes beruházás értéke 5,16 milliárd forint, amely az összeszerelő üzem, a központi irodaépület, valamint a kompozit üzemegység kivitelezését foglalja magában.

A projekt keretében az első fázis során tehát egy 2000 négyzetméteres szerelőüzemet és egy 300 négyzetméteres irodaházat húznak fel, míg a második ütemben készül el az 5600 négyzetméteres kompozitüzem.

Mint megtudtuk, a jelenleg 15 fős kecskeméti összeszerelő és gyártókapacitás a cég tervei szerint összesen 112 főre bővül, az alkalmazottak köre pedig alapvetően a vállalat profiljához illeszkedik majd, azaz szak- és betanított munkások dolgoznak majd a kompozitgyártásban és a repülőgépek összeszerelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!