Ormánsági Fehérhurka Fesztivál

2018.02.13. 09:31

Sütötték, főzték, ették a finomságokat

Nem csak rangja, egyre nagyobb jelentősége is van az Ormánsági Fehérhurka Fesztiválnak.

Hószállingózás és fagypont körüli hőmérséklet fogadta szombaton reggel az Ormánsági Fehérhurka Fesztiválra érkező csapatokat. Ugyanakkor mind egyetértettek abban, hogy ez az ideális a disznó feldolgozásához, a sütéshez-főzéshez, és természetesen a pálinkakóstoláshoz is.

 

Nem hiába forrt nagy gőzzel a víz a hatalmas üstökben, búgtak a villanymotoros húsdarálók, sistergett a zsír a tepsikben, az ügyes kezek mindössze néhány óra alatt végeztek a fél disznó feldolgozásával. Közben jócskán fogyott az otthon előre elkészített friss pogácsa, a sóskifli, a hagyományos lekváros hájas.

Mint Nagy Attila polgármester elmondta, idén immár tizedik alkalommal rendezték meg a fesztivált, illetve az ehhez csatlakozó pálinkaversenyt. Mindkét megmérettetésre rekordszámú nevezés érkezett, összesen 14 csapat töltötte a hurkát és a kolbászt, illetve 67 párlatot adtak le bírálatra a szigorú zsűrinek. Három zenekar gondoskodott a jó hangulatról, de volt olyan csapat is, amelyik egy fúvószenekar kíséretében vonult be.

–  Külön öröm számunkra, hogy nem csak visszatérő nevezőink vannak, idén összesen hét új csapat jött el a Fehérhurka Fesztiválra. Természetesen ebben az évben is kötelező elem a fehérhurka elkészítése, ezt minden csapat vállalta is, mindössze a nyárádsellyei csapat kapott ez alól felmentést. Ugyanakkor az erdélyi vendégek jóvoltából megkóstolhatták a káposztás hurkát és az őrölt pirospaprika nélkül készült kolbászt is a résztvevők.

A polgármester elmondta, az Ormánságban ez az egyetlen olyan hagyományőrző rendezvény, amely a vidék gasztrokultúráját mutatja be, és a távolabbi településekről – Pécs, Siklós, Nagypeterd – is ide vonzza a résztvevőket. A pálinkaversenyen pedig többek között debreceni, budapesti, hajduszoboszlói, tompai bodzavirág-, málna-, birs-, kajszi-, törköly-, vadkörte-, őszibarackpárlatokat is kóstolhattak a résztvevők, amelyek közül, a zsűri értékelése alapján, összesen 9 arany-, 22 ezüst- és 17 bronzérmes lett.

– A jubileum alkalmából elmondhatjuk, már nemcsak rangja, hanem jelentősége is van az Ormánsági Fehérhurka Fesztiválnak – mondta Nagy Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!