pécsvárad

2018.03.15. 11:30

Hétvégén lesz a szezonnyitó az élményvárban

A hosszú hétvégére időzítették a pécsváradi élményvárban a szezonnyitót, szombaton külön felnőtteknek és gyerekeknek szóló tárlatvezetésekkel és egyéb programokkal várják a szervezők a látogatókat.

A várban az utóbbi években történt háromszázmillió forintos beruházással sikerült behozni az évtizedes elmaradást és biztos alapokra helyezni a turisztikai látványosság jövőjét. A munkák során megújult a belső udvar, több attrakciós elemet is kialakítottak, új kiállítást rendeztek be, korszerűsítették a szállást. Az elmúlt időszakban mind a szállás, mind a vendéglátás terén jelentős eredményeket értek el, a vendégéjszakák száma a tervezetthez képest jobban alakult. Az önkormányzat célja, hogy a vár teljes mértékben önellátó legyen, a plusz bevételt pedig visszaforgatják a fejlesztésekbe.

A várszállóban beindult a konferencia turizmus, egyre több vadászati programot is szerveznek. Évről évre egyre több osztálykiránduló csoport is érkezik a várba. A diákok egy játékos várvezetésen vesznek részt, illetve különböző programokból választhatnak, a korosztálynak megfelelően, mint a bencés kalandjáték, kézműves foglalkozások, a látvány kovácsműhely megtekintése, kemencés sütés, kincskereső játékok.

Népszerű az esküvőturizmus, magáért beszél, hogy már az év elején elfogytak a szabad hétvégék az esküvőkre. A környezet adja magát egy romantikus esküvőhöz, a XI. századi felszentelt kápolna ideális az egyházi szertartáshoz, a romkert, gyógynövénykert a szabadtéri programhoz, a palotaszárny termei vagy az udvari rendezvénytér – a hodály – pedig a lakodalom megtartásához.

Immár hagyományosan a legnagyobb rendezvény a Vár Napja, amelyet egybekötnek a levendulaszürettel. Szent Iván Éjszakáján – június 24-én – rendezik meg idén a Vár Napját, közös levendula- és gyógynövényszürettel, előadásokkal, családi- és gyermekprogramokkal, természetesen középkori hangulatban. Április 7-én rendezik meg a hagyományosan sok érdeklődőt vonzó egészségpiacot és a várvásárt. Ezen túl kamarakoncerteket, fúvószenekari találkozókat, színházi előadásokat, bálokat szerveznek, szeptemberben a Határtalan lakomára, novemberben pedig a Márton-napi lakomára várják a vendégeket.

Kalandos programok gyerekeknek

A Pécsváradi Élményvár a gyerekek körében is népszerű, köszönhetően a kalandhétvégéknek. Rapunzel éjszakáján a Kishercegnők az egész délutánt a várban töltik sok játékkal, mulatsággal, tündérvacsival és mesereggelivel, anyukájukkal együtt. A Haladó Hercegnők Hétvégéje már a végzett Rapunzel-hercegnőknek és anyukájuknak szól, gyertyás várlátogatással, pizsipartival, vacsorával, reggelivel. A Csakanyu program pedig az édesanyákat kényezteti, hogy kipihenjék a fáradalmakat. A Lovagok Éjszakáján a kisfiúk és apukájuk kóstolhat bele az apródképzőbe és végigcsinálhatják a bátorságpróbát. Mesés szülinapot is szerveznek, gyerekeknek szóló idegenvezetéssel, habos kakaóval és tortával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!