torzók

2018.03.05. 14:00

Rontják a városképet, de az önkormányzat szinte tehetetlen

Néhány városban – így Pécsett is – folyamatos probléma, hogy egy már rég felújításra váró épülethez műemlékvédelmi okokból nem tudnak hozzányúlni. Más okai lehetnek annak, hogy az önkormányzatok nem tudnak mit kezdeni a romos épületekkel.

Zsíros Krisztina

Harkányban a legutóbbi közmeghallgatáson merült fel két szemet szúró romos, illetve félkész épület sorsa, amelyek évek óta rontják a városképet. Baksai Endre Tamás polgármester elmondta, a fürdővel szemben lévő Napsugár Szállodával kapcsolatban nincs jogi vita. Az ingatlant a privatizáció idején egy befektetői társaság vásárolta meg, a svájci tulajdonú cég az adókat rendszeresen fizeti, minden előírást és szabályt betartanak, ezért az önkormányzat – bár próbálja rábírni a beruházásra a tulajdonost – hivatalos úton nem tud lépni az ügyben.

A Kossuth utcán lévő, „torzóként” elhíresült épületnek ennél szövevényesebb múltja van. Az önkormányzat 2009-ben adta el – akkor még az üresen álló telket, a vevő társasházat tervezett építtetni, az alján üzletekkel. Egy év múlva az önkormányzat azonban elállt a szerződéstől, mivel a vevő nem fizette ki a vételárat. A torzó 2010 szeptemberében került ebbe az állapotba, addigra viszont a bíróság megállapította, hogy az önkormányzat jogszerűen állt el a szerződéstől. Még abban az évben egy másik vevővel is előszerződést kötött az önkormányzat, amelyben az állt, hogy a peres eljárás végén az új tulajdonos folytatja az építkezést. Az önkormányzatnak viszont ezúttal sem fizették meg a vételárat, ezért újra elállt a szerződéstől.

– Szinte minden érintett beperelte már az önkormányzatot, jogalap nélküli gazdagodás címen követelték a pénzüket. Az önkormányzat azonban – bár végig tulajdonosa volt az ingatlannak – nem rendelt meg semmilyen beruházást – mondta dr. Markovics Boglárka jegyző.

Hozzátette, legalább akkora teher az, hogy a telken egy félkész épület van, mint amennyivel az értékét növelné, hiszen az üres telket könnyebb értékesíteni. A sokadik, vélhetően az utolsó per elsőfokú ítélete szerint az önkormányzat nem járt el jogszerűtlenül, a felperes azonban fellebbezett, ezért április közepén lehet jogerős az ítélet.

Semmi sem lett a nagy tervekből

Siklóson a volt határőrlaktanya bántja sokak szemét. Az önkormányzat csaknem 10 évvel ezelőtt adta el az ingatlant, az akkori vételár, 160 millió forint nagyon jó bevételi forrás volt a városnak. Az új tulajdonosnak komoly tervei voltak, sporthotelt szeretett volna építeni, azonban a kivitelezési munkálatokat nem tudta elkezdeni. A gazdasági helyzet megváltozott és a cég nem kapott hitelt, nem nyert pályázatokat, így hiába voltak kész tervei, nem tudta megkezdeni a beruházást.

– A tulajdonos elkészítette a terveket, környezetvédelmi szempontok szerint is tehermentesítette az ingatlant, rengeteg pénze áll ebben az üzletben – tudtuk meg Balázsné Kréth Ibolya kabinetvezetőtől. Mint mondta, a laktanyára is kötelezően befizetendő telek- és építményadót szintén nem tudja rendezni a tulajdonos, így ezek folyamatosan terhelődnek az ingatlanra. Egy másik befektető lenne a megoldás, ám az elmúlt évek nem adnak bizakodásra okot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!