einstand

2018.05.07. 14:00

A nagyok bandáznak, több játszóteret is elfoglaltak a cigisek

A pécsi szülők nagyon örülnek annak, hogy a közelmúltban több játszóteret is épített a város, illetve hogy több tér eszközeit is megújították. Ezzel szemben azt nehezen viselik, hogy a gyerekek helyett cigarettázó, drogozó fiatalok foglalják el a játszótereket.

Zsiros Krisiztina

dig

Több olvasónk is azzal a problémával kereste meg a szerkesztőségünket, hogy manapság már egy-egy játszóteret teljesen elfoglalnak a középiskolás fiatalok.

– Ott töltik a szabadidejüket, ahol akarják, azzal nincsen semmi probléma, ám amikor rágyújtanak egy cigarettára szinte a gyermekem mellett, az bizony több mint dühítő – mondta olvasónk. A minap a Domus mögötti játszóteret érezték annyira magukénak a 16-18 éves gyerekek, hogy zavartalanul rágyújtottak a cigarettára, a homokozó gyerektől pár méterre.

Az édesanya szerint ez mindennapos, korábban a kertvárosi játszótereken is gyakori volt, hogy a középiskolások ott „bandáztak”.

– Sajnos a legtöbbször azt is lehet érezni, hogy nem tiszta cigarettát szívnak, hanem füveznek, emellett pedig a gyermekeink mellett használják a trágár kifejezéseket – panaszolt az édesanya. Hozzátette, sajnos a szülők szúrós tekintete – és kérése, hogy hagyják abba – már nem segít. A fiatalok már csak azért is ott maradnak, hogy az igazukat és bizonyítsák és bosszantsák a rájuk szóló szülőket.

A szülők azt szeretnék elérni, hogy a szépen felújított játszótereket valóban azok használhassák, akiknek készült, azaz a kisgyermekek. A nagyok, illetve a nagy gyerekek pedig – akik már felnőttnek érzik magukat – menjenek ki egy tópartra, vagy bármelyik közparkba.

– Nagyon szomorú, hogy ilyenről egyáltalán beszélni kell, hogy a drogos fiatalokat hogyan tereljük ki a játszótérről – fogalmazott egy másik olvasónk. Szerinte az a legnagyobb baj, hogy bármilyen hatóságot is hívnak a szülők, a fiatalok elmennek, mire ők kiérkeznek. Így utána még az édesanyák keverednek kellemetlen helyzetbe, ha a rendőr nem talál ott senkit. Pedig a probléma sajnos valós, több helyen is találkoztunk már hasonlóval, szemléletváltással, vagy gyakoribb ellenőrzésekkel lehetne tenni ellene valamit.

Akár feljelentés is lehet a vége

A játszótereken tapasztaltakkal kapcsolatosan a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre reagálva úgy tájékoztatott, hogy a rendőrség minden bejelentésre reagál, így amennyiben kábítószerező fiatalokat látnak a szülők, hívják a 107, illetve 112 központi segélyhívó számok valamelyikét. Ez esetben egyébként mindegy, hogy a jogsértőt a játszótéren, vagy más köztereken érik tetten a rendőrök, kábítószer birtoklásáért minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket a közbiztonság fenntartása érdekében.

A pécsi városháza szóvivője kérdésünkre elmondta: a hatóságok és a rendőrség mellett a Pécsi Közterület-felügyelet is ellenőrzi a játszótereket, főleg ahonnan bejelentés érkezik. Elsősorban a nem rendeltetésszerű használat és a dohányzás miatt intézkednek az felügyelők és az esethez mérten figyelmeztetik a jogsértőt vagy bírságot szabnak ki. A renitens személyek adatait megküldik a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, akik egészségvédelmi bírságot tudnak kiszabni, amelynek mértéke akár ötvenezer forint is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!