radioaktív hulladék

2018.05.01. 16:30

Objektív tájékoztatást nyújtanak a lerakóról

A térségbe tervezett hulladéklerakóval kapcsolatos előkészítő munkálatok állapotáról kaphatott sokrétű információkat egyenesen a beruházótól a lakosság és a térség polgármesterei a minap Szentlőrincen.

Jeki Gabriella

– Megtudtuk többek közt azt, hogy a lerakó átadása 2055-ben lesz aktuális, illetve azt, hogy maga a létesítmény úgymond elcsúszna Bodától északnyugati irányba – mondta Koltai Péter szentlőrinci polgármester. – Elhangzott, hogy a kutatófúrások még folyamatban vannak, és még további munkálatok várhatóak. Azt kértük, hogy a jövőben is kaphassunk további tájékoztatást a szakmai oldaltól a beruházással kapcsolatban.

Hozzátette: írásban nyújtottak be kérelmet a vállalkozó felé, hogy ne csak a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás tagjait, hanem a szintén érintett szentlőrinciek véleményét is kérdezzék meg.

– Ha szükséges, aláírást fogunk gyűjteni, de még nem kizárt, hogy nálunk is elvégzik a kérdőíves felmérést – hangsúlyozta a polgármester. – Elkészült ugyanis a városban egy kutatóárok, de a jogszabály szerint csak azok a települések kerülnek a társulásba, ahol kutatófúrások történtek.

Kovács Győző, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (Bakonya, Bükkösd, Boda, Cserdi, Cserkút, Dinnyeberki, Helesfa, Hetvehely, Ibafa, Kővágószőlős és Kővágótöttős) elnöke elmondta: az érintett településeket folyamatosan tájékoztatják a munkálatokról, és egy saját üzemeltetésű honlapon megtalálható minden információ a kutatásokkal kapcsolatban.

Roadshow indul

Játékos fizika-kémia versenyt szerveznek a társulás érintett településein élő gyerekeknek. A május 7-i, hetvehelyi megmérettetésen kiemelt témaként szerepel a radioaktív hulladékkutatás is. A felkészítő tanárok közben szakmai fórumon vehetnek részt. A verseny után kimondottan a lakosság számára egy roadshow indul, és idén közvélemény-kutatást is tartanak a településeken, amelyek vezetői szakmai útra is indulnak. Szeptemberben idén is lesz „tájoló nap”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!