Harkány

2018.07.24. 17:30

Épségben megúszta a közönség a vihart

Villám csapott a harkányi strandra a fürdőfesztivál utolsó estéjén. A rendezvény szervezői kiürítették a területet, nem sérült meg senki.

Zsíros Krisztina

Elhalasztották a vasárnap esti – a fürdőfesztivált lezáró – tűzijátékot Harkányban, miután viharjelzést adtak ki a térségre. Caramel koncertjét félbeszakították, kiürítették a strandot, mire a villám becsapott a területre. A rendezvényt éppen ellenőrző katasztrófavédelmi felügyelők nem találtak hiányosságot, azaz minden úgy zajlott, ahogyan az elő van írva.

Már tizenkét évvel ezelőtt történt, hogy az augusztus 20-i budapesti ünnepség tűzijátéka alatt óriási vihar tört ki, amelyben több százan megsérültek. Az eseménynek öt halálos áldozata is volt. Azóta a rendezvényszervezők is különösen figyelnek arra, hogy a meteorológiai szolgálatok figyelmeztető jelzéseire időben és kellő precizitással reagáljanak. Vasárnap este a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a Harkányi Fürdőfesztivál szervezőjét ellenőrizték, a vizsgálatot azonban félbe kellett szakítani, mert Herendi Ferenc főszervező másodfokú riasztásról kapott információt.

– Már ezt megelőzően kinyittattam a menekülő útvonalakat a strandon, illetve amikor a riasztást megkaptuk, azonnal intézkedtünk. Megszakítottuk a koncertet, hangosbemondón keresztül szólítottuk fel a rendezvény résztvevőit, hogy hagyják el a strand területét. A biztonsági szolgálat a strand öt pontján irányította a fesztiválozókat a kijáratokhoz – mondta Herendi Ferenc. Ezután már a kiürített területre csapott le a villám. A fesztivál második napján is egy fél órával korábban zárták a programot, szintén viharjelzés miatt. A felkészült szervezésnek köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

Egy hónapja a pécsi Sétatér Fesztiválon is a meteorológiai szolgálat riasztása miatt terelték el a tömeget, augusztus végéig még gyakran várhatóak villámcsapással kísért heves zivatarok, a szervezők azonban egyre felkészültebben oldják meg a nem várt helyzeteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!