Nyertek

2018.07.11. 10:30

Felújítják és korszerűsítik Rózsafán az épületeket

A község által megnyert pályázatok közül a legutóbbi kapta a legnagyobb összegű állami támogatást, csaknem százmillió forintból korszerűsítik az önkormányzati épületeket.

T. V.

Az összes hazai energiafogyasztás 15 százalékát lehetne megspórolni az ingatlanok energiarendszereinek korszerűsítésével

Az önkormányzat fejleszteni tudja az általános iskola és a közös önkormányzati hivatal kirendeltségének épületét, a konyha, étkező, orvosi rendelő, polgármesteri hivatal épületét, valamint az óvodát is.

A korszerűsítés hosszú távú célja a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés, a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata. A projekt keretében így megvalósul mindhárom épület esetében a külső nyílászárók cseréje, a külső határoló szerkezetek utólagos hőszigetelése, és napelemes rendszert is kiépítenek.

Emellett a fűtési rendszereket is felújítják, és dr. Laki Tamás rehabilitációs szakmérnök bevonásával akadálymentesítik az épületeket.

A fejlesztés példát mutat a jövő generációjának az energiafelhasználás módjáról, és környezettudatosságra nevelő hatása is van.

– A pályázatot az előző vezetés adta be, a munkálatok várhatóan 2019-ben kezdődnek majd el, és 2020-ban fejeződnek be. Ha a jövőben megjelenik egy pályázat, és Rózsafa község be tudja adni rá a programját, mindenképp pályázni fogunk. Azt gondolom, hogy egy ilyen kis település számára minden nyertes pályázat előrelépést jelent – mondta el kérdésünkre Németh Norbert, Rózsafa község polgármestere. Hozzátette: A művelődési házat is szeretnénk fejleszteni, erre már egyszer beadtuk a programunkat, akkor sajnos nem nyertünk, de újabb kísérletet fogunk tenni rá – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!